FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa érték!

Az Éghajlatvédelmi Szövetség megújuló Világfák programjában “A fa érték!” táblákon mutatja be a helyi közösségek kedvenc fáinak szolgáltatásait. A kampányban civil és települési tagjai mellett számít a “Mozdulj a klímáért!” kampány iskolai és óvodai közösségeinek közreműködésére is. Szeretnénk, ha a táblák rámutatnának, hogy a fák ökológiai szolgáltatásainak milyen fontos szerepük van az élhetőbb helyi klíma biztosításában.

Útmutató “A fa érték!” tábla elkészítéshez.

1. Faérték alkalmazás telepítése – A fa anyagi értékét és ökológiai szolgáltatásait a Magyar Faápolók Egyesülete Faérték alkalmazásának segítségével határozhatjuk meg, ami androidos eszközön futtatható.

2. A fakedvenc adatainak gyűjtése – Az érték és a szolgáltatások számításaihoz szükség van a fakedvenc(ek) főbb paramétereire: fafaj, elhelyezkedés, a korona állapota, a fa egészségi állapota, életkora, és a fa méretei: fa magassága, törzs magassága és a lombkorona szélessége. 

3. A fa értékeinek számítása – A Faérték alkalmazás segítségével a fakedvenc adatai alapján számítsa ki és jegyezze le a fa anyagi értékét és ökológiai szolgáltatásait.

4. A fa érték! tábla tervezéseSablonunk segítségével készítse el “A fa érték!” táblát. A word dokumentumban szerkeszthető a fakedvenc neve, a fa faja, az anyagi érték és az ökológiai szolgáltatások számai. A tábla bal alsó részén az Éghajlatvédelmi Szövetség és a támogató logója fölé elhelyezhető a helyi szervezet emblémája. 

5. A fa érték! tábla elkészítése – A táblát többféleképpen elkészíthetjük: a legegyszerűbb, ha a kinyomtatott dokumentumot lamináljuk, a sarkoknál kilyukasztjuk és a fa törzsére kötözzük rugalmas szalaggal. Készíttethetünk grafikai szolgáltatóval műanyag táblát és azt egy tartószerkezeten helyezhetjük a fa mellé. Ezek mellett akár más, egyedi technikával is készülhet a tábla. A dokumentum mérete A3-as, de ez nyomtatáskor nagyítható A2 méretre, vagy kicsinyíthető A4 méretre.  

6. A fa érték! tábla kihelyezése és népszerűsítése – Javasoljuk, hogy az elkészült táblát közösségi eseményen helyezzék el a fánál, aminek alkalmat adhat egy környezeti jeles nap, vagy helyi rendezvény. Az eseményre érdemes meghívni a sajtó képviselőit is. Az eseményről, és A fa érték! tábláról írjon beszámolót honlapjára, közösségi oldalára. Az eseményen készült pár képet, vagy a program nyilvános fényképalbumának linkjét küldje el a vilagfak@gmail.com címre.   

A fa érték! kampányt az Agrárminisztérium Zöld forrás programja támogatja, annak részletei nem tükrözik a támogató álláspontját.

forrás: MagyarországiÉghajlatvédelmiSzövetség

Előző cikk

Megújuló fűtési rendszerek

Következő cikk

A fapor határérték már 2 mg/m3



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések