FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megújuló fűtési rendszerek

v.l.n.r. Christian Rakos, Richard Freimüller, Roger Hackstock

Ausztria: 2022 a trendforduló éve – először fordult elő, hogy több megújuló fűtési rendszert telepítettek az országban, mint fosszilis alapút. A hőtechnikai fordulat teljes lendületben van! Fenntartható megvalósítása herkulesi feladat, és a sikerhez elengedhetetlen, hogy minden érdekelt és felelős fél együttműködjön és konstruktívan összefogjon.

Közös sajtóreggelin jelentette be három szervezet a Wärmepumpe Austria, az Austria Solar és a proPellets Austria vezetője a trendfordulót: ezek szerint 2022-ben először több megújuló fűtési rendszert telepítettek Ausztriában, mint fosszilis tüzelőanyagokat használót.

“Mi úgy látjuk, hogy ez egy fordulópont! A hőtechnikai fordulat tény, napról napra, minden egyes újonnan telepített hőszivattyúval egyre nagyobb lendületet vesz. Most bölcsen és gyorsan kell cselekednünk, hogy ne építsünk újabb akadályokat, és a még meglévőket is gyorsan lebontsuk” – vázolja Richard Freimüller elnök.

“Az emelkedő energiaárak miatt a napkollektoros fűtés is újra népszerűbbé válik, különösen a nagy rendszerek esetében. A saját otthonra szánt napelemes rendszerek rövid időn belül elérhetőek, és egy-két nap alatt telepíthetőek. A napenergia-potenciál azonban még messze nem merült ki, ezért irányt kell szabnunk a napenergia-forduló elindításához” – hangsúlyozza Roger Hackstock.

“A pellet esetében is rekordot döntött a 2022-es új fűtési rendszerek telepítése. Az új pelletüzemek beruházási hulláma folyamatban van, és hosszú távon biztosítja az ellátást” – teszi hozzá Christian Rakos, a proPellets Austria ügyvezető igazgatója.

Az energiafordulat biztosításához sürgősen szükség van a megújuló hőtörvényre (EWG) mint jogalapra. Egyrészt hosszú távú biztonságot nyújt a piacon, mivel szabályozza a korszerű, klímabarát fűtési rendszerekre való átállást és támogatásokkal támogatja azokat, másrészt pedig előfeltétele a szakképzett munkaerő és az ellátási láncok területén jelentkező problémák megoldásának. A pelletre vonatkozó készletezési kötelezettség célja, hogy rendkívüli helyzetekben is biztosítsa az ellátást és stabilizálja az árakat.

Azok számára, akik új fűtési rendszert szeretnének telepíteni, vagy általában érdeklődnek a téma iránt, az idei wels-i energiatakarékossági vásáron való részvétel a legjobb lehetőség arra, hogy átfogó tájékoztatást és tanácsadást kapjanak a megújuló fűtési rendszerre való átállással kapcsolatban.

szerk/ford: Tóth János, forrás: proPellets Austria 2023-02-16

Előző cikk

WBA állásfoglalása a pelletről

Következő cikk

A fa érték!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések