FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megemlékezés a Nyíri-erdőben

Fotó: Vermes Tibor

A forradalom esőben sem marad el, a katona pedig esőben sem olvad el…- ennek mutatták szép példáját azok a hagyományőrzők, akik a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Zrt. 2023. március 15-én, szerdán délután rendezett közös megemlékezésén a reménytelen esőben is megtartották a bemutatót a Nyíri-erdőben.

Fotó: KEOL

Eddig egyébként a Nyíri-erdei március 15-ei megemlékezés csak egyetlen alkalommal, tíz éve, az emlékezetes 2013. március 15-ei nagy havazás miatt maradt el. Azaz most is megtartották, pedig esett az eső.

Fotó: KEOL

Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.

Az 1848-49-es szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: nincs olyan nemzedék a mai modern Magyarországon, amely ne ismerné a 48-as ifjakat, Petőfit, Kossuthot, Batthyányt, Táncsicsot, Széchenyit, Jókai nevét, a 12 pontot vagy a Talpra magyart.

Fotó: Vermes Tibor

Mi magyarok szeretünk emlékezni, március 15-ére különösképpen, amely talán a legszerethetőbb ünnepünk. Olyan hősökre és egyszerű emberekre gondolhatunk vissza, akik nemcsak meghalni tudtak Magyarországért, de élni, dolgozni és okosan küzdeni is érte. Felelősségteljes, bátor jellemük, alkotó munkájuk, áldozatuk, hősiességük miatt maradt máig eleven 1848-49 emlékezete.

Mi magyarok, szeretünk emlékezni. Az egykori fiatalok vágyai a mi vágyaink, eszményeik a mi eszményeink, még a mai, zavaros és küzdelmes 21. században is – hangsúlyozta Feldman Zsolt. Ezeket az évszázados álmokat ugyanis nem haladja meg az idő. Számunka 1848 tanítása az összefogásról, a megbékélésről, az egyetértésről szól. Ezt a megbékélést hirdette Európának a magyarság akkor is, most is. Hétköznapjaink küzdelmei, nehézségei közös ünnepeink fényében válnak elviselhetővé. Amikor olyanokra emlékezhetünk, akik elszántsága, önfeláldozása túlmutat saját magukon. Arra tanítanak, hogy van nemzeti önbecsülésünk, és tudjuk, mindig voltak és lesznek olyanok, akiknek a nemzet szabadsága mindennél többet ér – mondta az államtitkár.

Fotó: Vermes Tibor

Mi magyarok, szeretünk emlékezni. Emlékezni a hőseinkre, azokra a pillanatokra, amikor a márciusi ifjak megfogalmazták a maguk 12 pontját, s ezzel kijelölték a magyarság útját Európában. Ez az út a függetlenség és a szabadság útja. Ez a 12 pont ma is érvényes, amelynek első gondolata: „Legyen béke, szabadság, egyetértés” – zárta beszédét az államtitkár.

Ez volt a teljes program:

– Szabó Sándor tárogató muzsikája

– Harangszó, Himnusz

– Nyitray András, a kuratórium elnöke – megnyitója

– Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár – ünnepi beszéde

– a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Móricz Zsigmond Általános Iskolája diákjainak műsora

– a Zönge Zenekar műsora

– „Élő történelem” – A Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület, és a Kunszentmiklósi Nemzetőrök puskaropogástól hangos látványos bemutatója.

Fotó: KEOL

forrás: AM Sajtóiroda, KEOL

Előző cikk

A siker kovásza az összefogás

Következő cikk

Ausztrál erdőtüzek és az ózonpajzsStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések