FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Petőfi nyomában 7 emlékfával a Dunántúlon

Faültetéssel és verssel ünnepelte a Magyar Költészet Napját, és csatlakozott a „Petőfi 200” emlékév rendezvénysorozatához az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Helyi Csoportja is.

A Petőfi bicentenárium alkalmából döntött úgy a nagymúltú civil szervezet, hogy az erdészek országos összefogásával emlékeznek meg híres költőnk természethez fűződő kapcsolatáról. Petőfi Sándor 1841 őszén átmenetileg felhagyott a vándorszínészettel, és Mohácsról Sopronba ment. Útvonalán – a Magyar Költészet Napján – április 11-én egy napon 7 helyszínen ültettek fát az Országos Erdészeti Egyesület tagjai a Kaposvári Helyi Csoport felhívására. (Kaposvár, Szigetvár, Tamási, Kaszó Pápa, SZOMBATHELY, Sopron)

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Saághy István Erdészeti Információs Központjának parkjában a helyi csoport tagjai egy kocsányos tölgyet ültettek el Petőfi Sándor emlékére.

A Magyar Költészet Napját 1956-tól ünnepeljük, de csak 1964-tól április 11-én, József Attila születésnapján. Kardos Bendegúz, az OEE Szombathelyi Helyi Csoportjának elnöke ismertette az ezen a napon megtartott, a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó dunántúli egyesületi faültetések apropóját, majd az erdésztársaknak útravalóul elszavalta Petőfi Sándor: Erdőben című költeményét.

Varga Péter, a helyi csoport tagja Petőfi természetszeretetéről valló A hegyek között című versből idézett, és a költő természethez fűződő kapcsolatát emelte ki. Mint mondta, számtalan versének ihletője volt a természet a hazaszeretet és a szerelem mellett. Petőfi a segesvári csata előtt egy körtefa árnyékában pihent meg, a fa utódjából Kovács Gyula erdész és pomológus oltványokat nevelt, amelyekre Gyümölcsoltó Boldogasszony napjáig az önkormányzatok, helyi közösségek pályázhattak.

Szabolcs-Szatmár megyében pedig egy kocsányos tölgy alatt született meg A Tisza című vers. A helyszínt később a költemény alapján beazonosították, és bár a tölgyfa 1996-ban elpusztult, a magoncaiból csemetéket neveltek. Ugyanilyen kocsányos tölgyet ültettek el most az erdészeti egyesület helyi csoportjának tagjai a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Saághy Parkjában.

A megemlékezés az erdész himnusz közös éneklésével zárult.

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Előző cikk

Cél a gyerekek természetszeretetre tanítása

Következő cikk

Túrabotfaragó verseny



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések