FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ma is szükség van az 1956-os hősök hitére – kitüntetések október 23. alkalmából

1956 egy igazodási és különleges erkölcsi, szellemi tájékozódási pont az egész magyar nemzet számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc emléknapja, október 23-a alkalmából rendezett ünnepségen, kedden, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A miniszter a nemzeti ünnep kapcsán arról beszélt, hogy 1956. október 23-a mindenki szabadságát jelenti, azoknak a szabadságát, akik magukat nem pusztán egyénként, de közösségként, sőt nemzetként határozzák meg, ragaszkodnak a nyelvükhöz, egyedülálló kultúrájukhoz, és hazának élik meg szülőföldjüket, határon innen és túl.

A tárcavezető rámutatott, hogy a magyar mezőgazdaság a kihívások ellenére folyamatosan biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport. Az agrárium nemzetstratégiai ágazat lett, amelyben a siker egyik záloga az ágazati szereplők közötti összefogás, hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a történelmi léptékű aszály, a közelünkben dúló háborús konfliktus és az elhibázott uniós politika hatására kibontakozó gazdasági és energiaválság sem akadályozza a magyar agráriumot a helytállásban.

Nagy István az ünnepség keretében kitüntetéseket adott át. Kiemelte, a napjainkra jellemző rendkívüli időkben különös súlya van annak, ha szép számmal akadnak olyanok, akik minden nehézség ellenére hisznek magukban, és tudásukat felhasználva kiemelkedő munkát végeznek. A díjazottak teljesítménye nemcsak őket és a szűkebb környezetüket gazdagítja, hanem az egész nemzetet szolgálja a példamutatásukon keresztül – szögezte le a tárcavezető.

Forrás: AM
Fotó: Pelsőczy Csaba

A kitüntetettek névsora ide kattintva érhető el. Az ünnepségen készített fotók ide kattintva érhetők el. Közülük az erdőgazdálkodással kapcsolatban lévők:

Dr. Nagy István miniszter az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta

Áncsán György, a Hajdúhadházi Erdőbirtokossági Társulat nyugalmazott ágazatvezetője részére, a nyírségi magánerdő gazdálkodás létrehozása, fenntartása érdekében végzett áldozatos munkájáért.

Árva Károly, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott vadgazdálkodási műszaki vezetője részére, a Lenesi Fácán- és Fogolytelep közel négy évtizedes szakmai irányításáért. (Árva Károly nem tudott részt venni, kitüntetését később veszi át.)

Bojtár Lajos, az EGERERDŐ Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a Felsőtárkányi Erdészet érdekében végzett áldozatos munkájáért, erdészettörténeti kutatásaiért, hagyományápoló tevékenységéért.

Győri Szilveszter, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott vezető könyvelője részére, az erdőgazdaság eredményességének támogatása érdekében végzett négy évtizedes, lelkiismeretes munkájáért. (Győri Szilveszter nem tudott részt venni az eseményen, kitüntetését később veszi át.)

Jeszenszki Ede, az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a Sajó és Bódva folyók völgyeiben fásító- és kerületvezető erdészként végzett lelkiismeretes munkájáért.

Korbonski Bogdánné, az IPOLY ERDŐ Zrt. nyugalmazott erdészetvezetője részére, a korszerű, természetgondozó erdőművelési eljárások rendszerszintű bevezetésében vállalt úttörő szerepéért.

Mák József, a Vérteserdő Zrt. nyugalmazott erdészeti igazgatója részére, a Súri-Bakonyalja tájegységhez kötődő, közel öt évtizedes, egy szolgálati helyhez hű szakmai életútja elismeréseként.

Novák Imre, az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság területén végzett kiváló erdészeti és vadászati munkájáért, elismert közéleti-közösségi tevékenységéért.

Palatitz Ferenc, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott erdőfelügyelője részére, a honvédelmi rendeltetésű erdők felügyelete érdekében végzett kiváló munkájáért, életútja elismeréseként.

Putnoki Bálint, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a Sebes-Körös, annak holtágai és lápjai mentén élő erdők eredményes szolgálatáért, melyről a Kis-Sárrét erdőtömbjei tanúskodnak.

Rózsa Imréné, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a Békés megyei erdészetek adminisztratív támogatásáért, közösségépítő tevékenységéért. (Az eseményen nem tudott részt venni, a kitüntetést később veszi át.)

Dr. Nagy István miniszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta

Fekete György Béla, a NYÍRERDŐ Zrt. nyugalmazott műszaki vezérigazgató-helyettese részére, a Nyíregyháza és Debrecen környéki erdők érdekében végzett négy évtizedes példaértékű munkájáért.

Jakus László Mihály, a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének nyugalmazott fővadásza részére, a somogyi vadgazdálkodás érdekében végzett több mint négy évtizedes kiváló munkájáért.

Dr. Kucsara Mihály, a Soproni Egyetem nyugalmazott egyetemi docense részére, több mint három évtizedes oktatói, kutatói, szervezési és szaktanácsadási tevékenységéért, valamint a Hidegvíz-völgyi mintavízgyűjtő létesítésében és fenntartásában játszott szerepéért. (Kucsara Mihály nem tudott részt venni az eseményen, kitüntetését később veszi át.)

Kucsara Mihályról a fotó forrása: Soproni Egyetem

Lempel István, a Mecsekerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, az erdőművelés terén végzett meghatározó szakmai munkájáért, közösségépítő tevékenységéért.

Rácz Lászlóné, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott adóügyi előadója részére, az erdőgazdaság eredményes támogatásában végzett közel négy évtizedes kiváló munkájáért.

Tarjáni Antal, a Nemzeti Földügyi Központ nyugalmazott erdészeti referense részére, a hagyományos erdészeti mélyépítés mellett a bányászati rekultiváció területén végzett kiváló munkájáért.

Dr. Nagy István miniszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott

Lévárdi György, az IPOLY ERDŐ Zrt. erdészetvezetője részére, a Salgótarjáni Erdészet közel két évtizedes, magas színvonalú irányításáért.

Petrik János, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese részére, a 2022-es Országos Erdészeti Egyesület 152. Vándorgyűlésének megszervezésében végzett áldozatos munkájáért.

Rostás Róbert, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kerületvezető erdésze részére, az erdőgazdaságnál végzett közel négy és fél évtizedes kiemelkedő színvonalú munkájáért.

Sere Ferenc, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. nyugalmazott erdészeti főmérnöke részére, az Alsó Tisza-völgy erdőfelújításaiban végzett három és fél évtizedes, áldozatos munkájáért.


A FAGOSZ, FATÁJ részéről ezúton gratulálunk minden kitüntetettnek!

Előző cikk

Az állami erdőgazdálkodók non-profittá alakításán dolgoznak

Következő cikk

OSZK felújított olvasótermeStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések