FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

PEFC főtitkár: “Az erdőhasználatra vonatkozó szabályokat a politikusok határozzák meg, de a végrehajtás gyakran nehézségekbe ütközik.”

Michael Berger, a PEFC főtitkára és vezérigazgatója februárban Helsinkiben, a Wood from Finland konferencián beszélt. A Wood from Finland a finn fűrészáru nemzeti promóciós programja, amelyet a Business Finland és a Finn Fűrészipari Szövetség működtet. Fotó: F: Vilma Issakainen / Finn Erdészeti Szövetség

Egy olyan országban, mint Finnország, nem lehet figyelmen kívül hagyni az erdőkkel kapcsolatos gazdasági kérdéseket, bár a környezetvédelmi kérdések is fontosak – mondta Michael Berger, a PEFC főtitkára és vezérigazgatója finnországi látogatása kapcsán.

Michael Berger, a PEFC erdőtanúsítási rendszer főtitkára és vezérigazgatója udvariasan beszél Finnországról. Februárban Finnországba látogatott. ‘Hihetetlen embereket láttam, a PEFC Finnország munkatársait. Fantasztikus programot szerveztek’ – mondja Berger, aki 2022 júniusában kezdte meg főtitkári munkáját. A PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) 48 országban működő erdészeti tanúsítási rendszer, amely az ökológiailag, társadalmilag és gazdaságilag fenntartható erdőgazdálkodást támogatja.

Berger Finnországban többek között Antti Kurvinen mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel (Centrumpárt) és Terhi Lehtonen környezetvédelmi és éghajlatváltozási miniszter államtitkárral, Maria Ohisalo környezetvédelmi és éghajlatváltozási miniszterrel (Zöld Liga) találkozott.

Két dolog lepett meg – mondja Berger.

Mindkét meglepetés a minisztériumi látogatásokra vonatkozott. Berger megemlíti, hogy Kurvinen miniszterrel a fenntarthatóság fogalmának meghatározásáról tárgyalt. Meglepte, hogy a miniszter véleménye mennyire egyezik a PEFC véleményével a fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatban. “Ha neki [Kurvinennek] valaha is állásra van szüksége, a PEFC-nél dolgozhat. Pontosan úgy írta le a fenntarthatóságot, ahogyan a PEFC látja a szerepét. Nem elég csak a gazdasági dimenziót vagy a környezetvédelmi kérdéseket vizsgálni. Egy olyan országban, mint Finnország, amely az erdőtől függ, nem lehet csak a környezetvédelmi kérdésekre figyelni, és megfeledkezni a gazdaságról. Ez volt a kulcskérdés a megbeszélésünk során” – mondja Berger.

Berger a Terhi Lehtonen államtitkárral való találkozóját is érdekesnek találta, bár más szempontból. ‘Kicsit kritikusabb kérdések merültek fel a PEFC-vel kapcsolatban, például a fenntarthatóság hitelességével kapcsolatos aggályok. Nagyon izgalmas volt” – mondja Berger.

“Az erdőgazdálkodás, az ökoszisztéma, a helyi gazdaság és a munkavállalók egészségéért dolgozunk” – mondta Michael Berger Helsinkiben, Finnországban. Fotó: F: Vilma Issakainen / Finn Erdészeti Szövetség

Ezeket a dolgokat másképp érzékeltük, de a vita nagyon konstruktív volt. Tényleg véleményt cseréltünk, és meghallgatták a mi véleményünket, a PEFC finnországi kollégáinkét, akik éppen most fejezték be a szabvány felülvizsgálatát – folytatja Berger.

A finn PEFC-szabványok legutóbbi felülvizsgálatát 2022 vége felé fogadták el. Az erdőgazdálkodásban a fő természetvédelmi intézkedésekre vonatkozó követelmények most szigorúbbak. Több sűrű állományt kell megőrizni, és előnyben kell részesíteni a fafajok keverékét tartalmazó erdőket. Meg kell duplázni az élő és a holt fák számát. Ha egy terület nem tartalmazza a szükséges mennyiségű holtfát, a magas tuskókat kell meghagyni. A víztestekkel kapcsolatos követelményeket is szigorították. “Az erdőgazdálkodás, az ökoszisztéma, a helyi gazdaság és a munkavállalók egészségéért dolgozunk” – sorolja Berger.

Berger szerint a környezetvédelmi minisztériumban a fő aggodalom az, hogy a PEFC nem lesz képes a biológiai sokféleség és a fenntartható erdőgazdálkodás védelmére.

“Úgy érzik, hogy többet kellene tennünk. Ez jellemző a környezetorientáltabb érdekeltekkel folytatott megbeszéléseinkre. Az egyik legfontosabb érvünk az, hogy a PEFC hihetetlen stratégiai előnnyel rendelkezik bármely politikai kezdeményezéssel szemben. Kapcsolat van a szabályok kidolgozása és a gyakorlati végrehajtás között. Amikor a politikusok szabályokat írnak elő az erdőhasználatra vonatkozóan, gyakran nehézségekbe ütközik azok végrehajtása és betartatása” – mondja Berger.

“Az erdők forró téma a vitában”

Finnország kereskedelmi (gazdasági) erdeinek több mint 90%-a PEFC, míg mintegy 10%-a FSC tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez nem jelenti azt, hogy a finn erdők 100%-ban tanúsítottak, mivel egy erdőgazdaság mindkét rendszer szerint tanúsított lehet. Világszerte – beleértve az FSC tanúsítvánnyal rendelkező erdőket is – az erdők mindössze 13%-a rendelkezik tanúsítvánnyal.

A Berger nem kíván véleményt nyilvánítani a finn erdők állapotáról. “Hallottam, hogy hamarosan parlamenti választások lesznek, és az erdők forró téma a vitában. Sok mindent szeretnének a különböző emberek úgy tenni, ahogyan szerintük jobb lenne. A PEFC nagy erőfeszítéseket tett a jogszabályoknál messzebbre mutató szabványok megalkotására. Bízom abban, hogy a különböző érdekelt felek közötti párbeszéd a finnországi erdőgazdálkodás fenntartható szintjéhez vezethet” – mondja Berger.

Az EU-nak óriási hatása lesz

Ami az Európai Unió erdészeti vonatkozású szabályozását illeti, Berger szerint ez “hatalmas” hatással lesz a PEFC munkájára. Három központi kérdés van: a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv, az erdőpusztulásról szóló rendelet és a “természetközelibb” tanúsítás.

“Ezért van képviseletünk Brüsszelben. Igyekszünk úgy alakítani a szabványainkat, hogy az erdőtulajdonosok és a tanúsított vállalkozások a legjobb szolgáltatást kaphassák. Ha megfelelnek a PEFC-követelményeknek, akkor fát adhatnak el az energiaágazatnak. Ez a PEFC stratégiájának magától értetődő eleme” – mondja Berger.

A tanúsított faanyag mennyisége világszerte csökkent Oroszország Ukrajna elleni támadása óta. A PEFC-tag Oroszországban és Fehéroroszországban termelt faanyagot konfliktusfának minősítették. A helyzet nem fog változni, legalábbis nem a háború vége előtt. Reméljük, hogy a helyzet hamarosan megváltozik – mondja Berger.

Forrás: forest.fi
Írta: Tero Karjalainen, angolra fordította: Heli Mäntyranta
Fatájolta: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lakhatási viszonyaink 2022

Következő cikk

Társadalmi egyeztetés indult a magyar építészetről szóló törvény koncepciójáról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések