FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lengyelország FSC tanúsított erdőterülete csökken

fotó: Jarosław Ramucki/ Nadleśnictwo Zdrojowa Góra

Annak ellenére, hogy 2022. novemberében párbeszédet kezdeményezett az FSC International a lengyel állami erdőgazdálkodókkal, hat állami regionális erdészeti igazgatóság (RDSF), amelyek mintegy 2 millió hektárnyi területet képviselnek, úgy döntött, hogy saját régiójában megszünteti az FSC-tanúsítást.

A Forest Stewardship Council (FSC) tanúsítása több mint 25 éve a fenntartható erdőgazdálkodás alapvető eleme Lengyelországban. A közelmúltig az ország 9,2 millió hektárnyi erdőterületének mintegy kétharmada rendelkezett FSC-tanúsítvánnyal. A tanúsított erdőket a Regionális Állami Erdészeti Igazgatóságok (RDSF) és a Poznańi Egyetem alá tartozó két erdészeti kísérleti állomás kezeli.

Annak ellenére, hogy 2022. novemberében párbeszédet kezdeményezett az FSC International a lengyel állami erdőgazdálkodókkal, hat állami regionális erdészeti igazgatóság (RDSF), amelyek mintegy 2 millió hektárnyi területet képviselnek, úgy döntött, hogy saját régiójában megszünteti az FSC-tanúsítást.

Az érintett régiók a következők:

Gdansk (FSC-tanúsított terület: 303 938 ha) - lejárt.
Torun (FSC tanúsított terület: 456 447 ha) - lejárt.
Poznan (FSC tanúsított terület: 419 535 ha) - a tanúsítvány 2023. április 4-én lejárt.
Varsó (FSC tanúsított terület: 194 960 ha) - a tanúsítvány 2023. április 9-én lejár.
Radom (FSC tanúsított terület: 325 074 ha) - a tanúsítvány 2023. május 1-jén jár le.
Pila (FSC tanúsított terület: 362 770 ha) - 2023. március 10-én kiadott újratanúsítás; 
az RDSF Pila által felmondott licencszerződés 2023. május 31-ig hatályos.

A lengyel erdészek és az FSC közötti együttműködés lehetővé tette számos lengyel vállalat számára, hogy FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékeik regionális és nemzetközi vállalatokhoz történő exportálásával növeljék piaci elérésüket. Ma a lengyel vállalatok a bútorok, ajtók, ablakok, panelek és egyéb faalapú termékek gyártása terén a világ élvonalába tartoznak. Lengyelországban jelenleg 2500 FSC felügyeleti lánc (CoC) tanúsítvány van érvényben, ezzel Lengyelország az FSC CoC egyik vezető országa a világon.

Az FSC Lengyelország sikere a különböző szereplők – köztük az állami erdők, a fa- és papíripar, valamint a környezetvédelmi és társadalmi nem kormányzati szervezetek – erős elkötelezettségének eredménye. Az FSC továbbra is elkötelezett a lengyel állami erdőgazdálkodókkal való szoros kapcsolat ápolása mellett, és nyitott a folyamatos párbeszédre az állami erdőgazdálkodók által felvetett problémák közös kezelése érdekében.

Kim Carstensen, az FSC International főigazgatója szerint: “Megerősítjük lengyelországi szerepvállalásunkat és jelenlétünket, hogy biztosítsuk a felelős erdőgazdálkodás szilárd alapjait most és hosszú távon is. Értékrendünkkel összhangban továbbra is támogatni fogjuk a fenntartható gyakorlatokat az egész országban, miközben megőrizzük globális hitelességét”.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FSC 0405

Előző cikk

Fenntartható fejlődési célok

Következő cikk

WWF ÉnErdőm alkalmazása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések