FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CharBoss – mobil szenesítőgép

Az erdőgazdálkodás az amerikai Montana államban meghatározó ágazat, ami sok ember megélhetését biztosítja. A fakitermelés során keletkezett fás szárú hulladékot a kontinens erdeiben összegyűjtik és elégetik, ugyanis annak hátrahagyásával magasra nőne a futótüzek kialakulásának esélye. Február végén egy új erdészeti technológiát mutattak be, ami alternatívát kínál ezeknek a hulladékoknak a hatékonyabb és környezetbarátabb felhasználására.

A CharBoss nevet viselő mobil gép a fás szárú hulladékot bioszénné, tápanyagban gazdag termékké alakítja át.

“Ez lehetővé teszi számunkra, hogy valamennyi szerves anyagot visszahelyezzünk a talajba – mondta Debbie Page-Dumroese kutató, aki a kezdetektől részt vett a CharBoss technológia fejlesztésében és szabadalmaztatásában.

A gépet Montana északnyugati erdős részén állították munkába, ahonnan adatokat fognak gyűjteni a gyakorlati hasznosulásról. A kutatók és forgalmazók célja, hogy a gép által csökkentsék az éghajlatra és a levegő minőségére gyakorolt káros hatást.

A CharBoss a megmaradt anyagot bioszénné alakítja át, méghozzá komolyabb füstölés nélkül, így tápanyagban gazdag, szénszerű anyag születik. A forgalmazók szerint az eszköz által létrehozott finomszemcsés “bioszén” növelheti a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képességét, elősegítheti a növényzet növekedését, erősítheti a táj ellenállását.

A gépeket erdészeti vállalkozók, de akár komposztáló üzemek és hulladéklerakók is használhatják.

Fotók: Whitefishpilot
De valójában mennyire tesznek jót az erdőnek? 

A vélemények megoszlanak. Keith Hammer, egy helyi környezetvédelmi csoport elnöke attól tart, hogy a kijuttatott bioszén megköti a vizet és a tápanyagokat, amelyekre a növényeknek szüksége van, így megakadályozva, hogy azok azonnal hozzájussanak ezekhez a tápanyagokhoz. Véleménye szerint hagynunk kell élni az erdőt, hiszen bizonyos esetekben a talajon hagyott nyesedék kedvezőbb a környezetnek, mintha bioszén kerülne a talajba.

forrás: Erdő-Mező Online

Előző cikk

Halálos erdei baleset Viszákon

Következő cikk

Vjosa Vadvízi Nemzeti ParkStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések