FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR – erdőirtás-mentes áruk forgalmazási szabályai

Az Európai Parlament új jogszabályt fogad el holnap-holnaputáni ülésnapján az erdőirtást okozó termékek uniós értékesítésének megakadályozásáról. Vita és szavazás lesz egy új jogszabályról, amely arra kötelezi a vállalatokat: biztosítsák, hogy az EU-ban értékesített termékek ne származzanak kiirtott erdőterületekről.

A tagállamok kormányaival már egyeztetett új szabályozás a szarvasmarha-, kakaó-, kávé-, pálmaolaj-, szója-, fa-, gumi-, fa- és nyomtatott papírtermékek uniós fogyasztásával összefüggő erdőirtások megelőzésével segíti a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenésének leküzdését. Az ilyen termékek uniós piacra kerülése előtt a vállalatoknak ellenőrizniük kell, hogy a termékek sehol a világon nem vezettek erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz, és úgynevezett „kellő gondosság” tanúsítványt kell kiadniuk erről.

Háttér

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektár erdőterület pusztult el az erdőirtás következtében, amely nagyobb területet ölel fel az Európai Unió egésze. Az EU fogyasztása a globális erdőirtás körülbelül 10%-áért felelős. Ennek több mint kétharmadát a pálmaolaj és a szójafogyasztás teszi ki. 2020 októberében a Parlament élt a Szerződésben foglalt jogával, és felkérte a Bizottságot, hogy terjesszen elő egy új jogszabályt az EU által okozott globális erdőirtás megállítására.

Eljáráskód: 2021/0366(COD)

Vita: 2023. április 17., hétfő

Szavazás: 2023. április 19., szerda

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, megállapodás első olvasatban

További információk

forrás: EPpress

Előző cikk

Irány az 55%

Következő cikk

Életfa faültetések - Eger




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version