FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Irány az 55%

Az Európai Parlament kulcsfontosságú jogszabályokat fogad el holnap-holnaputáni vitanapján a 2030-as klímacél elérésének érdekében. A képviselők szavaznak a kibocsátáskereskedelmi rendszer reformjáról, az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusról és az új Szociális Klímaalapról.

A hétfői vitát követően a parlament kedden szavaz az uniós országokkal 2022-ben kötött megállapodásokról, amelyek több olyan kulcsfontosságú jogszabályt érintenek, amelyek az „Irány az 55% 2030-ra!” csomag részei. Ez az EU terve az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) kibocsátásának legalább 55%-os csökkentésére 2030-ra az 1990-es szinthez képest, összhangban az európai klímarendelettel.

Kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS)

A kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) reformjáról szóló megállapodás növeli a 2030-ra vonatkozó törekvéseket, fokozatosan megszünteti a vállalatok ingyenes kibocsátási egységeit, és létrehozza az ETS II-t, ami a közúti közlekedésben és az épületekben használt üzemanyagokra vonatkozik, és ezek kibocsátására is külön fizetni kell majd 2027-re.

A Parlament továbbá szavazni fog a tengeri ágazat ÜHG-kibocsátásának az ETS-be történő felvételéről, valamint a légi közlekedésre vonatkozó ETS felülvizsgálatáról.

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM)

A tagállamokkal kötött megállapodás értelmében az EU az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmust (CBAM) hoz létre annak biztosítására, hogy az EU ETS hatálya alá tartozó áruk importőreinek minden árkülönbözetet meg kelljen fizetniük a termelő országban a szén-dioxidért fizetett ár, valamint a szén-dioxid-kibocsátási egységek ára között az EU ETS-ben meghatározottak alapján. Ez arra fogja ösztönözni az EU-n kívüli országokat, hogy több figyelmet szenteljenek éghajlat-politikai törekvéseiknek, és biztosítja, hogy az EU és a globális éghajlat-változási erőfeszítéseket ne ássa alá a termelésnek az EU-ból kevésbé ambiciózus politikával rendelkező országokba történő áthelyezése.

Szociális Klímaalap

A tagállamokkal kötött külön megállapodás kereteiben létrejön az EU Szociális Klímaalapja annak biztosítására, hogy az éghajlatvédelmi átállás a társadalom minden tagjával szemben méltányos legyen. A Klímaalapból a energiaszegénységnek leginkább kiszolgáltatott és a közlekedési lehetőségekhez legkevésbé hozzáférő háztartások, kisvállalkozások és közlekedési felhasználók részesülnek,. A Klímaalapot az ETS II kibocsátási egységek árveréséből fedezik, 65 milliárd euróig, további 25%-ot pedig nemzeti források fedeznek (ez a becslések szerint összesen 86,7 milliárd euró).

Eljáráskódok: 2021/0211A(COD), 2021/0211B(COD), 2021/0214(COD),

2021/0206(COD), 2021/0207(COD)

Vita:2023. április 17., hétfő

Szavazás: 2023. április 18., kedd

Sajtótájékoztató: 2023. április 18., kedd, Peter Liese (EPP, DE), Esther de Lange (EPP, NL), David Casa (EPP, MT) és Mohammed Chahim (S&D, NL) jelentéstevők részvételével.

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, megállapodás első olvasatban

További információ 

forrás: EUpress

Előző cikk

A Föld Hónapja

Következő cikk

EUDR - erdőirtás-mentes áruk forgalmazási szabályai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések