FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gázkazántalanítás indul

Betiltja az Európai Unió a gázkazánokat. Az Európai Tanács és a Parlament megállapodásra jutott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatával kapcsolatban. A döntés értelmében 2040-ig megszüntetnék a fosszilis tüzelőanyagok használatát az épületek fűtésénél.

A közelmúltban elért feltételes politikai megállapodás lényege, hogy az új irányelvben ambiciózusabb energiahatékonysági követelményeket határoznak meg az EU-ban az új és felújított épületekre vonatkozóan, és arra ösztönöznék a tagállamokat, hogy újítsák fel épületállományukat.

A bejelentés szerint az épületek felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint egyharmadáért az EU-ban. A mostani megállapodás fényében az a várakozás, hogy javul az épületek energiateljesítménye, csökken a károsanyag-kibocsátás és leküzdhető az energiaszegénység. Még egy nagy lépéssel közelebb kerül az EU azon célkitűzéséhez, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet – áll a közleményben.

A felülvizsgálat fő célja, hogy 2030-ra minden új épület zéró emissziós épület legyen, 2050-re pedig a meglévő épületállomány zéró kibocsátású épületekké alakuljon át – hangsúlyozták.

Az új javaslat keretében fokozatosan kivezetnék a fosszilis tüzelőanyagokat az épületek fűtéséből.

A fosszilis tüzelésű kazánok fokozatos kivonásának tervével kapcsolatban mindkét intézmény megállapodott abban, hogy a nemzeti épületfelújítási tervekbe belefoglalnak egy ütemtervet a fosszilis tüzelésű kazánok 2040-ig történő fokozatos megszüntetésére.

forrás: portfolio

Előző cikk

Településfásítási Program 2023

Következő cikk

NFK igazgatási szünet



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések