FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ÜHG kibocsátás 40%-os csökkentése a cél

Minden uniós tagállamnak tovább kell csökkentenie a közlekedésből, az épületekből és a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátását. © AdobeStock – monticello

Az Európai Parlament ma 486 szavazattal, 132 ellenében, 10 tartózkodás mellett elfogadta az úgynevezett erőfeszítés-megosztási rendelet felülvizsgálatát. A rendelet a közúti közlekedés, az épületek fűtése, a mezőgazdaság, a kis ipari létesítmények és a hulladékgazdálkodás révén a légkörbe jutó üvegházhatású gázok (ÜHG) mennyiségének éves csökkentésére kötelez minden tagállamot. Az EU összes kibocsátásának durván a 60 százaléka tartozik jelenleg a hatálya alá.

Az új erőfeszítés-megosztási rendelet 2030-ig csökkenti a tagállamokban a közlekedésből, az épületekből és a mezőgazdaságból származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás megengedett maximális szintjét.

A felülvizsgált jogszabály a 2005-ös szinthez képest 30%-ról 40%-ra emeli a 2030-ra vonatkozó uniós szintű ÜHG-csökkentési célt. Most először minden uniós tagállamnak 10 és 50% közötti célértékekkel kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az egyes tagállamok 2030-as célkitűzései az egy főre jutó GDP és a költséghatékonyság alapján kerülnek meghatározásra. Ez alapján Magyarországnak az eddigi 7% helyett 18,7%-kal kell csökkentenie a kibocsátását a 2005-ös szinthez képest 2030-ra – derül ki az EP összefoglalójából. A tagállamoknak továbbá minden évben biztosítaniuk kell, hogy ne lépjék túl az éves üvegházhatásúgáz-kibocsátási kvótájukat.

Rugalmasság és átláthatóság

A jogszabály egyensúlyt teremt aközött, hogy az uniós országoknak rugalmasnak kell lenniük céljaik eléréséhez, miközben igazságos és szociálisan méltányos átmenetet biztosítanak, valamint aközött, hogy a kiskapukat be kell zárni, hogy az EU általános csökkentési célkitűzése teljesüljön. Ezért korlátozzák, hogy a tagállamok mennyi kibocsátást takaríthatnak meg az előző évekből, mennyi kölcsönt vehetnek fel a következő évekből, valamint hogy mennyi kiosztást cserélhetnek el más tagállamokkal.

Annak érdekében, hogy a tagállamokat felelősségre lehessen vonni, a Bizottság a Parlament kérésének megfelelően könnyen hozzáférhető formában nyilvánosságra hozza a nemzeti intézkedésekről szóló információkat.

Idézet:

A szavazást követően Jessica Polfjärd (EPP, SV) jelentéstevő így nyilatkozott: “Ezzel a törvénnyel jelentős lépést teszünk előre az EU éghajlati céljainak megvalósítása terén. A nemzeti kibocsátáscsökkentésre vonatkozó új szabályok biztosítják, hogy minden tagállam hozzájáruljon, és hogy a meglévő kiskapuk bezáruljanak. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy egyértelmű jelzést küldjünk arról, hogy az EU komolyan gondolja, hogy a versenyképes és hatékony éghajlat-politikai menetrend globális bajnoka legyen”.”

Következő lépések

A szöveget most már a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia. Ezt követően az EU Hivatalos Lapjában közzéteszik, és 20 nappal később hatályba lép.

Háttér:

Az erőfeszítés-megosztási rendelet a “Fit for 55 in 2030” csomag része, amely az EU azon terve, hogy az európai éghajlat-változási törvénnyel összhangban 2030-ig legalább 55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Az elfogadott szöveg hivatalos magyar változata itt érhető el.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EP-press

Előző cikk

LULUCF felülvizsgálat elfogadva

Következő cikk

Épületek energiahatékonysága



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések