FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

8 lenyűgöző lombkoronasétány Magyarországon

Noha a legtöbben iskolás korunk óta nem nagyon használtuk a lombkoronasétány kifejezést, az elmúlt napok hírei gondoskodtak róla, hogy eszünkbe juttassák ezt a turisztikai látványosságot. Mert ez jó esetben valóban látványosság, amelyre van példa szép számmal Magyarországon is. A Pénzcentrum most ezek közül szemezgetett.

Az elmúlt napokban bejárta a magyar sajtót a nyírmártonfalvai lombkoronasétány-botrány. Mint ismert, az Átlátszó számolt be róla, hogy a Debrecentől harminc kilométerre fekvő településen, 60 millió forint uniós támogatásból épült fel úgy egy lombkoronasétány, hogy körülötte kivágták az erdőt.

A polgármester, Filemon Mihály, aki egyébként erdőgazda is, a beruházás kapcsán elmagyarázta, hogy még 2017-ben adta be a pályázatát, a támogatást azonban csak négy év múlva kapta meg. “Közben ez az erdő addig nőtt. És van egy olyan az erdészeknél, az erdőgazdálkodóknál, hogy ütemterv. Ez a nyárfaültetvény közben vágásérett lett. Ez azt jelenti, hogy ha egy erdő vágásérett, azt le kell termelni, és fel kell újítani” – mondta.

Filemon azt is hozzátette, hogy arra készül, hogy a sétány köré újratelepíti az erdőt. „Két éve van az erdőgazdálkodónak, hogy egy letermelt erdőt újra telepítsen, de én nem várok két évet, már elkezdtük a földmunkálatokat.” A facsemeték Filemon szerint 2-3 év alatt megnőnek, azt viszont nyomatékosan kiemelte, hogy a pályázati kiírásban nem volt benne, milyen magas legyen az erdő, de mindenképp „gyorsan növő” fát fognak telepíteni.

Ugyanolyan nyaras lesz a régi nyaras helyett, ami már vágásérett volt és le kellett termelni. Két-három éven belül el fogja érni azt a magasságot. De a pályázati kiírásnak ez nem volt feltétele, hogy hány méter legyen az erdő. Ha egy csemete ötven centi, az már akkor is erdő, ha 50 méteres, akkor is – védekezett az erdőgazda Filemon Mihály.

8 lenyűgöző lombkoronasétány Magyarországon

A lombkoronasétány az elmúlt években valahogy klisészerű, elcsépelt eleme lett a közparki tervpályázatoknak, ráadásul mivel a kormány 2008-ban kivette a tájépítészeti tervezést az építési engedélyeztetés alól, akár egy polgármester Móricka-rajza alapján is megépíthető – mondta a Telexnek Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. Mint a pannonhalmi és tardosi lombkoronasétányt tervező cég vezetője elmondta, a nagy erdőgazdaságok ügyelnek arra, hogy az építést alaposan előkészítsék.

Szerencsére így akadnak bőven pozitív példák is Magyarországon, amelyek mind megérnek egy családi kirándulást. Az alábbiakban ezekből gyűjtött néhányat egy csokorba a Pénzcentrum. Mielőtt azonban belevágnánk, szemben az erdőgazda-polgármester meglátásával, tisztázzuk, mit is szabadna lombkoronastánynak hívni. Nos, a lombkoronasétány egy, a fák lombjainak magasságában emelt, legtöbbször fából épült szerkezet. Tanösvény, ahol információs táblák nyújtanak segítséget a környék növény- és állatvilágának megismerésében. A fogalmi kitérő után akkor jöjjön a lista a valódi hazai lombkoronasétányokról.

Desedai lombkoronaösvény (Kaposvár)

A Deseda arborétumban, azon belül a Deseda-tóban található félszigeten található a Kalanderdő élménypark lombkoronaösvénye. A fejlesztést 2017-ben adták át, a látogatók 6 méter magasban, 20 méter hosszan csodálhatják a fák lombkoronáit és az ott élő állatokat. Fontos információ, hogy az egész arborétum, így a lombkoronaösvény is ingyenesen látogatható.

További információk ITT!

Erzsébet ligeti lombkoronasétány és kilátó (Gyomaendrőd)

Az Erzsébet ligeti tanösvény Gyomaendrőd mellett, a Hantoskerti holtág szomszédságában található. A több szintes lombkoronasétány különlegessége, hogy egy vízi tanösvényhez kapcsolódik, így egy részét gyalog, másikat csónakkal járhatjuk be. A teljes tanösvény ingyenesen látogatható.

További információk ITT!

Kaszói lombkoronasétány

A Kaszói lombkoronasétány a Kaszói kirándulóközpontban található, amelyet 2017-ben adtak át a látogatóknak.Az Öregerdő Tanösvény bővítéseként funkcionáló lombkoronasétány 9 méter magasan, 124 méter hosszan várja a látogatókat. A Kaszói lombkoronasétány szintén ingyenesen látogatható.

További információk ITT!

Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány

A Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány a Lengyel község szomszédságában található, egykor az Apponyi grófok által üdülőnek használt Annafürdő parkerdejében található. A 9 méter magasan és 30 méter hosszan húzódó lombkoronasétány különlegessége az erdő közepén álló Rétisasfészek-kilátó. A lombkoronasétány használata itt is ingyenes.

További információk ITT!

Lombkoronaösvény a Zempléni Kalandparkban

A Sátoraljaújhelyen található Zempléni Kalandpark egyik friss fejlesztése a lombkoronasétány, amelyet a Magas-hegyi libegővel közelíthetünk meg. A sétányon található egy távcső is, mellyel tiszta időben nagyon messzire is eltekinthetünk. A Kalandpark árairól ITT tudsz tájékozódni.

További információk ITT!

Makói lombkoronasétány

Makón található Magyarország egyik leghosszabb lombkoronasétánya. A 10 méter magasan, 191 méter hosszan húzódó, 10 állomásos, függőhidakkal összekötött lombkoronasétány végén egy 18 méter magas kilátó várja a látogatókat, amelyről (párszáz forintért) akár csőcsúszdán is lejuthatunk. A Maros jobb partján, az ártérben található lombkoronaösvény ingyenesen látogatható, csak a csúszdáért kell fizetni.

További információk ITT!

Pannonhalmi lombkorona-tanösvény

2018-ban épült Pannonhalmán a 14 méter magasan fekvő, 80 méter hosszú, hal alakú lombkoronasétány. A hal fejénél álló kilátópontról csodálatos panoráma tárul elénk a környező dombokra. A sétány akadálymentesített, és ingyenesen látogatható.

További információk ITT!

Sás-völgyi lombkorona-tanösvény (Hetvehely)

A Mecsek domborulatain található Sás-völgyi lombkoronasétány 2017-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola közelében fekvő lombkoronasétány 6 méter magasan, 50 méter hosszan várja a kirándulókat, és a belépés itt is ingyenes.

További információk ITT!

forrás: pénzcentrum

Előző cikk

EU 2022. 4. né.: lakás árak csökkentek, a lakbér emelkedett

Következő cikk

TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések