FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

JAF IrodaDesign pályázat

2022. őszi kezdéssel és 2023-as kora tavaszi zárással a JAF Holz és a Junior Art közös pályázatot hirdetett jelenleg is aktív hallgatói státussal, illetve az elmúlt néhány évben végzett belsőépítészek, lakberendezők körében saját beruházásainak és meglévő irodáinak színvonalas fejlesztésére.

Több órás kooperáció során a szavazó bizottság külön-külön pontozta a beérkezett pályamunkákat olyan a mindennapi életben is kiemelten fontos szempontok alapján, mint a fenntarthatóság, megvalósíthatóság, dizájn, költséghatékonyság, használhatóság.

A vita során szoros eredmény született, mindössze 1 pont választotta el az elsőt a második helyezettől, illetőleg szintén 1 pont különbséggel született eredmény a harmadik javára a negyedik helyezetthez képest. Az érintettek néhány mondat erejéig kapcsolódásukat idézik fel a pályázattal, a látott vagy beadott pályamunkákkal kapcsolatban.

Kővári Judit – Junior Art igazgató I Szavazó bizottsági tag

A hallgatók feladata a JAF Holz Ungarn Kft. Dunaharasztiban található központi épületének két irodájának újragondolása, tervezése volt, annak figyelembe vételével, hogy a JAF Holz közeljövőben megvalósítandó célja, a központi irodaház arculatának, design-jának megújítása. A pályázati anyag elkészítéséhez minden segítséget megkaptak pályázóink. Lehetőségünk volt a helyszín bejárására, ahol minden felmerülő  kérdésünkre választ kaphattunk.

Az izgalmas tervezési időszak után, a beérkezett pályázati anyagokat a JAF Holz és az Iskola képviselőiből álló 6 fős zsűri bírálta el az alábbi szempontok szerint:
  • tervezési koncepció (a komplex tervezési problémára – ügyfél igényei, építészeti adottságok, külső nehezítő tényezők stb. – milyen megoldást alkalmazott a tervező
  • funkcionalitás (a megrendelő igényeihez igazodva, mennyire tartja szem előtt a tervező a praktikumot és az ergonómiát
  • erdetiség,  kreativitás,  (egyedi látásmód, ötletesség, újszerű, kreatív megoldások)
  • vizuális megjelenítés, kivitelezés
  • design megfelelőség
  • kivitelezhetőség ár-érték aránya
Kucsera Gábor – Prestige Wood I Szavazó bizottsági tag

Néhány éve kezdtem bele faipari vállalkozásomba, illetve annak fejlesztésébe. A faipar már gyerekkorom óta része az érdeklődési körömnek, jelenleg pedig szinte minden lehetőséget a gyermekeim mellett a szaktudásom gyarapításával töltök faipari ismeretek terén. Így ismerkedtem meg a JAF Akadémiával, illetve Katona Lászlóval, mint a JAF Holz előadójával egy szakmai képzésen. Azóta szoros az együttműködés a két cég között és hatalmas meglepetésre ugyanakkor még nagyobb örömömre felkért László, hogy a szavazó bizottság része legyek az említett pályázaton. Megtiszteltetés szakmai és öröm abból a szempontból, hogy hamarosan újabb fejezetet nyitok a belsőépítészeti megoldások irányába a piacon, így ezáltal is közelebb kerültem az enteriőr világhoz. Igen nagy fejtörést okozott az első három sorrendjének felállítása, de az általam meghatározott végleges sorrend – most már elárulhatom – részemről is a végeredmény lett. Ezen felül kiemelten gratulálok azoknak is, akik ugyan pályáztak, de most nem fértek fel a dobogóra. Látva a beadott pályamunkák komplexitását, hatalmasat küzdött mindenki.

Kovács Klaudia – I. helyezett

Kovács Klaudia vagyok, a Junior Art lakberendező iskola végzős hallgatója. Pár éve az otthonunk tervezése volt a fordulópont, ami elindított ezen a pályán. Már a cégem, a ROOL Design Studio elindítása is folyamatban van, és rengeteg tervem van még a jövőre nézve. Amikor megláttam a JAF Holz irodatervezési pályázatát, egyből lelkesen vetettem bele magam. Mivel irodát még nem terveztem, ezért nagyon jó lehetőségnek éreztem. Nagy büszkeséggel töltött el hogy az én munkámat találták a legjobbnak.

Számomra a munkám során a legfontosabb hogy élhető, funkcionálisan jól használható tereket hozzak létre ügyfeleim igényei szerint. Azt vallom, hogy egy jó lakberendező segíthet elérni, hogy egy házból igazi otthon váljon, amiben minden családtag jól érzi magát.

Varga Rita – II. helyezett

Varga Rita vagyok, jelenleg lakberendező tanuló, de reményeim szerint 2023 júliusában már a Junior Art Centerben végzett lakberendezőként aposztrofálhatom magam.  Pályafutásomat tájépítészmérnökként kezdtem, majd a közigazgatásban eltöltött pár év és egy nagy lakásfelújítás koordinálása ébresztett rá arra, hogy ideje visszakanyarodni a mérnöki, tervezői útra, most azonban már nem a külső, hanem a belső terek tervezésének irányába.

A pályázat kiírásakor nem gondolkoztam, azonnal jelentkeztem. Nagy kihívásnak tartottam, hiszen irodatervezési feladattal még nem találkoztam a tanulmányaim során. A JAF Holz logója nagyon jó inspirációs alapot adott az izgalmas és gördülékeny tervezési folyamathoz. Egy kényelmes, a cég arculatába illeszkedő, átlátható irodát képzeltem, ahol fontos szempont volt, hogy a funkció és a dizájn harmonikusan jelenjen meg a megálmodott térben.A pályázati anyag létrehozásában közreműködött csoporttársam, Harsányi Bianka is.

Izmindi-Nagy Ágnes – III. helyezett

Izmindi-Nagy Ágnes lakberendező vagyok. Mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottam a térrendezésnek, belsőépítészetnek. Már egyetemi éveim alatt is intenzíven érdeklődtem a vizuális kultúra, építészet iránt. Több évig tanítottam fotótörténetet és gyakorlati fotográfiát. Értelmezésemben éles analógia húzódik a fotográfiai kép megkomponálása és a belső tér megtervezése között. Úgy gondolom, hogy mindkét esetben az arány, az összhang és a harmónia kulcsfontosságú szerepet tölt be. Elsősorban apartman lakások belső terének kialakításával kezdtem el foglalkozni, mind a tervezésben, mind a kivitelezésben szeretek részt venni. Kisebb lakások, kisebb terek újragondolása izgalmas kihívás számomra, hiszen a legtöbb fantáziára és kreativitásra sokszor itt van szükség. 2020-ban iratkoztam be a Junior Art Lakberendező Iskola kétéves lakberendező képzésére, hogy a tudásomat még jobban elmélyítsem.

Az első nagyobb pályázat, amin már végzett tervezőként vettem részt, a JAF Holz Ungarn Kft. Iroda Design pályázata volt. A tervezés során a fő tendencia, hogy a két iroda designja egy egységes koncepcióra épüljön fel. A közös irányvonal lényege, hogy a berendezés és a kiegészítő tárgyak nagy része szintén a cég által forgalmazott termékekből, illetve nyersanyagokból készüljenek el. Ez költséghatékonyság, brand hűség, valamint a belső vállalati marketing szempontjából is hasznos megoldás lehet.

A díjazottak által kiemelt elismerés és szakmai fejlődés mellett értékes nyereményekkel is gazdagodtak. Az első helyezett egy iPad-et, mindhárom helyezett pedig egy TABU és egy Astrata minta katalógussal gyarapodott. Ezúton is gratulálunk Kovács Klaudiának, mint a JAF Holz & Junior Art által kiírt IrodaDesign pályázat győztesének. A jövőben hasonló lehetőségeket kínálunk mind aktív hallgató mind végzett lakberendezők, belsőépítészek és természetesen leendő illetve meglévő partnereink számára. Részletek hamarosan a www.jafakademia.hu oldalon.

forrás: Jaf Holz Ungarn Kft.

Előző cikk

Online erdészeti fórum-sorozat

Következő cikk

Áremelést terveznek a szakemberek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések