FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tragikus erdőgyérítési mulasztások

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a Kaposvári Járási Ügyészség két férfival szemben, akiknek erdőgyérítés közbeni mulasztásai munkatársuk halálához vezettek – közölte a Somogy Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A vádirat szerint a fiatalabb férfi egy erdészeti munkákkal foglalkozó céget vezetett, annak alkalmazásában állt az idősebb vádlott és a sértett is. A vádlottak 2021. márciusában Nagybajom külterületén végeztek erdőgyérítést, munkavédelmi sisakot nem viseltek, használatát a céget vezető vádlott sem ellenőrizte, ahogy a munka helyszíni irányításával sem bízott meg senkit.

A munkavégzés során az idősebb vádlott – aki a munka megkezdése előtt alkoholt is fogyasztott – a munkaterületen szabálytalanul egy fennakadt, 15-20 centiméter tőátmérőjű fa 2 méteres rönkökre darabolását végezte motorfűrésszel anélkül, hogy a fát a másik fáról levette volna. Nem győződött meg arról sem, hogy a munkavégzés közelében senki sem tartózkodik, ezért a fa darabolása során a lombkorona egyik kiálló ága az ott álló sértettre esett – ismertette a főügyészség.

A súlyosan sérült férfihez azonnal mentőt hívtak, de a sértett “az elszenvedett sérülésekkel közvetlen okozati összefüggésben kialakult vesegyulladás, majd vérmérgezés miatt” néhány hónappal később elhunyt.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában mindkét férfival szemben fogházbüntetés és a fakitermelői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel – olvasható a közleményben.

forrás: MTI 04-17

Előző cikk

Vörösfenyőt helyettesítő lucfenyő

Következő cikk

Műbenzin, műdízel fából?Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…