FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifavásárlás helyi támogatása

Azokat a rászorulókat is támogatja Hódmezővásárhelyen az önkormányzat a jövőben, akik fával tüzelnek. Ez eddig nem szerepelt a rendeletben. A jogosultak maximum 50 ezer forintot kaphatnak, a kérelmeket, a most elfogadott szabályozás szerint, szeptemberben lehet majd benyújtani.

Tavaly novemberben fogadta el a közgyűlés a „Hódmezővásárhelyi lakásfenntartást segítő eseti települési támogatásról” szóló önkormányzati rendeletet, amellyel azoknak a lakosoknak kívánnak segíteni, akiknek a legutolsó éves számlájuk alapján az átlagfogyasztásuk meghaladta a rezsicsökkentéssel támogatott mennyiséget. Ez a segítségforma a villamos energiára és a gázra vonatkozott. Szükségessé vált azonban azoknak a lakosoknak a támogatása is, akik tűzifát használnak, mivel az utóbbi időkben ennek ára is rendkívüli mértékben megemelkedett, sokak számára szinte megfizethetetlenné vált. Ehhez alkotta meg a közgyűlés a „Hódmezővásárhelyi lakásfenntartást segítő eseti tűzifa-támogatásról” szóló önkormányzati rendeletet. 

Eszerint a jogosultak legfeljebb 50 ezer forint eseti támogatást kaphatnának, amelyhez az idén január 1-je után vásárolt tűzifa számláját kell benyújtaniuk. A pénzt átutalással vagy postai úton, az elbírálást követő huszadik napig kapják meg. Emellett utólagos elszámolást is választhatnak a kérelmezők, vagyis a részükre megállapított támogatásból is vásárolhatnak fát. Ez esetben nyilatkozniuk kell arról, hogy melyik kereskedésben kívánják megvenni a tüzelőt. Az önkormányzat ugyanis nem a jogosult, hanem a vállalkozás számlájára utalja majd a pénzt. A kérelmezőknek pedig 60 napjuk lesz, hogy a vásárlást igazoló számlát bemutassák az önkormányzatnak. 

Az eseti tűzifa-támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó 142 ezer 500 forintot, egyedülállók esetében pedig a 171 ezer forintot. A szociális ellátásra való jogosultságról a polgármester határozatban dönt. A kérelmeket ősszel, szeptember 1-je és 30-a között lehet benyújtani. 

forrás: DÉLMAGYAR 04-08

Előző cikk

Babafa program - Szerencs

Következő cikk

IUFRO erdő podcast



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések