FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Stora Enso faipari termékek üzletága veszteséges 2023. első negyedévében

A Stora Enso faipari termékgyártó óriásvállalat kihívásokkal teli környezetről számolt be a faipari termékek üzletága számára, mivel az első negyedévben működési veszteséget könyvelt el az üzletág.

A Stora Enso fatermék üzletága az első negyedévben -11 millió eurós kamat- és adófizetés előtti működési eredményt (EBIT) ért el, ami elmarad a 2022. első negyedévi 118 millió eurós eredménytől. A divízió 454 millió eurós árbevétele 21%-kal, 119 millió euróval csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a fatermék-szállítások 14,4%-kal csökkentek az első negyedévben, és összesen 1,044 millió m3-t tettek ki (2022 első negyedévében: 1,21 millió m3).

“A fatermékekre továbbra is kihívást jelent a gyengébb építési piac, amely kevesebb építési engedélyt és alacsonyabb lakásfelújítási arányt jelent” – mondta Annica Bresky, a Stora Enso vezérigazgatója. Az értékesítésre és a nyereségre hatással volt a jelentősen gyengébb fűrészáru piac és az oroszországi tevékenységből való kivonulás 2022 második negyedévében. Az eredményekre hatással voltak az alacsonyabb fűrészáruárak, az alacsonyabb volumenek és a továbbra is magas nyersanyagköltségek.

A Stora Enso szerint azonban 2023 első negyedévében a fatermékek iránti kereslet erősebb volt az előző, 2022 negyedik negyedévi időszakhoz képest.

Az Építési Megoldások a befejezett projekteknek köszönhetően növekedést mutatott, különösen Franciaországban és az Egyesült Királyságban, amit az új csehországi keresztrétegelt fa (CLT) telephely is támogatott.

A Stora Enso a csoport egészére vonatkozóan közölte, hogy a 2023. egész éves működési EBIT várhatóan jelentősen alacsonyabb lesz, mint a 2022-es egész évben.

“A piaci kilátások romlanak, és az első negyedév második felére felgyorsultak” – közölte a vállalat.

“A költségnyomás és a piaci bizonytalanságok várhatóan jelentősen nagyobb kihívást jelentenek 2023-ban, mint 2022-ben, ami az eredményeinkre nehezedik, és csökkenti az idei év rövid távú kilátásait.” 2022-hez képest a Csoport árrését várhatóan kedvezőtlenül befolyásolják a növekvő költségek, különösen az energia, a fa és a vegyi anyagok tekintetében.

Az építőiparban és a lakásépítésben tapasztalható alacsonyabb kereslet – tette hozzá – várhatóan “átmeneti hatással” lesz a fatermékek üzletág keresletére az idén.

A Stora Enso az árrés védelme érdekében a kereslet ingadozásaira a költségek fokozott ellenőrzésével reagál. Finnországban a Stora Enso befejezte a tárgyalásokat a divízióinak termelőüzemeit érintő esetleges elbocsátásokról. A kereslet ingadozásaira való reagálás érdekében kapacitáskiigazítási tevékenységek vannak folyamatban.

Forrás: ttjonline.com

Előző cikk

A földhasználatból, földhasználat-változásból és erdőgazdálkodásból származó jövőbeli kibocsátások becslése

Következő cikk

Európai falemez-ipar kilátásai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések