FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

I.né.: orosz fűrészáru export -21%, de nőtt a Kínába kivitel

A RosleInforg legfrissebb jelentése szerint 2023 első negyedévében az orosz fakivitel 20,9%-kal csökkent az előző évhez képest. Ehhez képest a szállítási mennyiség a vizsgált időszakban 4,5 millió köbméter volt, ami csökkenést jelent az előző év azonos időszakában mért 5,7 millió köbméterhez képest. Az EU által az orosz faanyag behozatalára vonatkozó tilalom és a kapcsolódó feldolgozógép-alkatrészek Oroszországba irányuló exportjának jelentős csökkenése, valamint a faanyag magas importadója Észak-Amerikában negatívan hatott az orosz borovi fenyő, lucfenyő és egyéb fenyőfa rönk és fűrészáru exportvolumenére.

Pavel Chashchin, a RoslesInforga igazgatója kifejtette: Az év eleje óta a keleti régióba irányuló export növekedését tapasztaltuk, a faanyag fő szállítása 15 országba irányult, köztük Közép-Ázsiába, Kelet-Ázsiába és a Közel-Keletre. Ezek a vállalatok sikeresen és gyorsan átállították logisztikai irányukat, és új partnereket találtak. A növényi karanténkorlátozások részleges kínai enyhítése ismét lehetővé tette erdészeti vállalkozásaink számára, hogy újraindítsák a kereskedelmet ezekkel a fő kereskedelmi partnerekkel. Az első három hónapban Kína és Üzbegisztán adta a fakivitel több mint 74%-át. Tavaly pedig ez az arány csak 56% volt.

A hivatalos orosz adatok szerint több ázsiai országban jelentősen nőtt az orosz faanyagimport.

Irán 2,3%-kal 104.300 m3-re nőtt.
Tádzsikisztán 1,5-szeresére, 115.000 m3-re nőtt.
Az Egyesült Arab Emírségek 1,7-szeresére, 63.400 m3-re nőtt.
Törökország 3,2-szeresére, 58.100 m3-re nőtt.
Kirgizisztán 1,4-szeresére, 70.100 m3-re nőtt.

Kína részesedése pedig az orosz fakivitelben az előző év azonos időszakában mért 48,6%-ról 63,6%-ra nőtt. A szállítás volumene szintén 3,5%-kal 2,878 milliárd köbméterre nőtt. Hongkong faanyagimportja Oroszországból szintén 2,6%-kal, 1,167 millió tonnára nőtt.

Az idei első negyedévben a Kínába importált orosz faanyag teljes ára 175,66%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A rönk teljes mennyisége 388 millió jüan volt, ami 98,8%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakának 195 millió jüanjához képest; a fűrészáru teljes mennyisége 4,154 milliárd jüan, ami 186%-os növekedést jelent.

Forrás: globalwood.org

Előző cikk

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 7 - erdőtalaj

Következő cikk

A természet helyreállításáról szóló uniós rendelet: A szakértők nagyobb nemzeti szabadságot követelnek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések