FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Konfliktusfa virágzó kereskedelme

Fakitermelés Irkutszban / Logging in Irkutsk Oblast, Russia. Earthsight

A múlt héten, az ukrajnai orosz invázió évfordulóján a G7-országok új szankciókat jelentettek be Oroszország és Fehéroroszország ellen, azonban továbbra is jelentős kiskapuk vannak.

Az Earthsight kutatása szerint a konfliktus kezdete óta az USA, Kanada, Japán, az EU és az Egyesült Királyság több mint 2,9 milliárd dollár értékben importált fát és fatermékeket Oroszországból és Fehéroroszországból.

logging site in Irkutsk Oblast, Russia. Earthsight

Bár az EU és az Egyesült Királyság a legtöbb fatermékre vonatkozóan szankciókat vezetett be, a legfontosabb termékeket kihagyják. Eközben Japán, az USA és Kanada nem tiltott be egyetlen Oroszországból és Fehéroroszországból származó faterméket sem.

Az Earthsight legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy a konfliktus kezdete óta több mint 1,2 milliárd dollár értékben adtak el orosz rétegelt lemezt az Egyesült Államokban, amelyből a nyereség közvetlenül Putyin cimboráinak zsebébe folyt, miközben valószínűleg az orosz hadsereg finanszírozásához is hozzájárult.

Forest and log rafts in Irkutsk Oblast, Siberia. Earthsight

Az EU döntése, hogy a Fehéroroszországból származó fabútorokat kihagyja a 10. szankciócsomagjából, mindössze néhány hónappal azután született, hogy nemrégiben közzétett jelentésünk feltárta, hogy a fehérorosz fából készült és börtönökben végzett kényszermunkával feldolgozott bútorokat a legnagyobb uniós kiskereskedők hogyan értékesítik.

Mivel az aktivisták a kereskedelemből származó nyereséget “vérpénznek” nevezik, a fogyasztók pedig egyre inkább aggódnak amiatt, hogy nehezen megkeresett pénzükkel háborúkat, pusztítást és diktátorokat finanszíroznak külföldön, itt az ideje, hogy a G7-országok véget vessenek a “konfliktusfa” behozatalának.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EarthSight

Előző cikk

Fűrészüzemi folyamatok ütemezése

Következő cikk

Öko Forradalom



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések