FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ködben, sárban a Hódok győztek a soproni fakitermelő versenyen

fotó: Erdő-Mező online – Gribek Tímea

Sopronban hét csapat ragadott fűrészt és fejszét, de csak öten juthattak tovább a szeptemberi, soponyai döntőbe. A végén a Hanyi Hódok győztek, és az Európa-bajnokságra készülő roth-os diákok is szép eredménnyel zártak a második helyen.

Enyhe eső fogadta a Soproni Parkerdőben a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságra érkező csapatokat május 13-án. Szerencsére a megnyitóra a szemerkélés is tovább csendesett, de a sár és a köd végig a versenyzőkkel maradt az erdei tisztáson, ahol két pályán zajlottak a küzdelmek. Bár a körülmények nem voltak tökéletesek, és a hasításra váró rönkök között is voltak termetes darabok, a versenyzők így is kiváló teljesítményt nyújtottak.

Irány az Európa-bajnokság

A szerelés során a legjobb idő egy 19 másodperces lánccserélés volt, míg a kombinált versenyszámban a Hanyi Hódok alig 5 perc alatt végezték el a döntést, kombinált darabolást, gallyazást, hossztolást, darabolást, hasítást és sarangolást. A Horváth Csaba vezette, Zsámboki Krisztián, Pozsgai Tamás és Bencsics István alkotta csapat ráadásul a legprecízebbnek is bizonyul, így a dobogó legmagasabb fokára állhattak.

Mögöttük az erdész tanulók Európa-bajnokságára készülő Roth Diákok négyes zárta a párás fakitermelő versenyt. Fódi Mátyás Dominik, Selyem Péter, Horváth Sándor és Mutner Máté a legfiatalabb versenyzőkként utasították maguk mögé a mezőny nagy részét, ami biztató jel a májusi megmérettetés előtt.

A dobogóra állhatott még a Bakonyerdő Zrt. által támogatott Németbányai Fanyűvők. Papp Armand, Lőrincz Zoltán, Szalai Zoltán és Molnár Márk színvonalas és eredményes versenyzésükért az Andreas STIHL Kft. felajánlásából 30-30 ezer forintos vásárlási utalványt kaptak, míg a második helyezettek 35-35 ezer, a győztesek pedig 40-40 ezer forintos díjazásnak örülhettek.

Akik még továbbjutottak

A soproni versenyről a soponyai országos döntőbe jutott még a negyedik helyen záró, Ásványi Péterrel, Derzsi Tamással, Neuberger Gáborral, Schmitzhofer Zoltánnal felálló Tűzoltóság Móvár, illetve az ötödik Lumberjack – Silvanus 2001 Kft. – S.I.S. Kft. gárdája Horváth Attilával, Merőtei Tivadarral, Fábián Lászlóval és Gyécsek Norberttel.

A versenyben az utolsó az Uni-Sopron EMK csapata lett (Dobosi Ferenc, Bati Péter, Szász Botond, Kálmán Erik), míg utolsóelőttiként a Soproni Tűzoltóság négyese, Nagy Gábor, Gál Gábor, Söveges Fábián, Farkas György végzett, ez a két csapat tehát nem jutott tovább a szeptemberi döntőbe.

Horváth Csaba, I. helyezett, Hanyi Hódok

„Sajnos, nem sikerült jól a döntés, sokat hibáztam. Volt egy kis technikai problémám a fűrészemmel, és szerintem az zavarhatott meg. Összességében viszont gyorsan voltunk annak ellenére, hogy nagyok és vastagok voltak a fák. Nehéz volt a terep is, ahogy a rönkök. Olyan még nem történt, hogy ketten raktuk sarangba egy-egy hasított rönköt”

Roth Diákok, II. helyezett

„Úgy érezzük, hogynagyon jól sikerült a mai verseny. A Roth Gyula Erdészeti Technikumot képviseltük, és sokat készültünk, ami látszik az eredményen. A Fáber-réten Zombó Gergő és Zergi Attila készítettek fel minket. A döntésnél hibáztunk nagyobbat, mert az 25 centiméterrel ment félre, míg a gyakorlás során ez maximum 10 centi volt. A kombinált darabolás viszont nem sikerült rosszul. A megengedett tévedés 2 fok, nekünk ez alatt sikerült végrehajtani. Ez a gyakorlás során ennyire jól nem ment.A kétnapos erdészeti tanulók EB-jére készülünk, ami Norvégiában lesz május végén. Az első napon fűrészelés vár ránk, a másodikon pedig az erdészeti feladatok. Erdész tanulók Európa Bajnokság.”

Papp Armand, III. helyezett, Németbányai Fanyűvők – Bakonyerdő Zrt.

„Szerintem nem voltunk rosszak, a fát egy kicsit „beszívtuk”. Az első darab egy tő része volt, így mindegyik részét be is kellett fűrészelnünk, és hasadhatott volna jobban is, de végül megküzdöttünk vele. Tény, hogy rosszabb is lehetett volna. Viszont egy jó csapatmunka alakult ki. A hétköznapokban nem vagyunk munkatársak, így szoktunk teljesen össze, mégis megvolt az összhang.”

A 2023-as STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság most háromhetes szünetre megy, hiszen a következő regionális forduló június 3-án lesz Gödöllőn, majd június 17-én Keszegen és augusztus 27-én Bükkzsércen folytatódik. De május 20-án egy különleges versennyel várja az érdeklődőket a tavalyi év 8 legjobb csapata. Ugyanis Szegeden rendezik meg az egyeneskiesés Bajnokok Bajnoka kupát a Hídi Vásár idején. Az országos döntő pedig várhatóan szeptemberben Soponyán, a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon lesz.

EREDMÉNYEK – Sopron, 2023

1. Hanyi Hódok
2. Roth Diákok
3. Németbányai Fanyűvők – Bakonyerdő Zrt.
4. Tűzoltóság Móvár
5. Lumberjack – Silvánus 2001 Kft. – S.I.S. Kft.
6. Soproni Tűzoltóság
7. UNI-Sopron EMK

Teljes képgaléria a fakitermelő versenyről itt tekinthető meg.

A versenyről ismét készített összefoglaló videót az Erdő-Mező stábja, melyet hamarosan megosztunk!

Kép forrása: Erdő-Mező online – Gribek Tímea / Szöveg, interjúk: Erdő-Mező online – Gribek Dániel

Előző cikk

Magyar Bankholding erdőtelepítése

Következő cikk

Szakmai nap a dendromasszáról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések