FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Regionális fakitermelő verseny – Orfű

Izgalmas, és színes közönségprogramokkal gazdagított regionális fakitermelő versenyt rendezett Orfűn a STIHL és a Mecsekerdő Zrt. A május 6-i megmérettetésen 5+1 csapat mutatta meg szakmai tudását, és végül a címvédő gárda diadalmaskodott a hazai pályán, ahonnan mindenki továbbjutott a szeptemberi döntőbe.

Favágás nyári melegben

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság dél-dunántúli fordulóján kemény küzdelem után a Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft. győzött Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó László és Bakó András összeállításban. Az idei év talán legmelegebb szombatján a második csapat a Gemenc Zrt. gárdája lett volna, ám a négyes az ásotthalmi regionális versenyt már megnyerte, így ők csak versenyen kívül vághatták a fát.

Mindez azt is jelentette, hogy  az éles küzdelemben résztvevő 5 csapat automatikusan továbbjutott a szeptemberi országos döntőbe, hiszen minden regionális fordulóból a legjobb 5 csapat kap arra meghívót. A tét ettől még nagy volt, hiszen a dobogós helyekért kiemelkedő teljesítményt kellett nyújtani, és a dicsőség mellett azokért versenyzőként 30 ezer, 35 ezer, illetve 40 ezer forint értékű STIHL vásárlási utalvány járt.

Hivatalosan a második helyen a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete szerezte meg Tersztenyák Árpád, Tersztenyák Balázs, Sánta Lajos és Bicsák József összeállításban, míg a dobogó alsó fokára a barcsi tűzoltók állhattak fel: a leggyorsabban szerelő Vidák Balázs, valamint Kincses Tibor, Horváth Imre és Opra Gergő.

Negyedikként a Szántódi Fakopáncsok négyese (Lakos Tamás, Szabó Rajmund, Röszler Kristóf, Horváth Péter) végzett, míg utolsóként a Biokom Zrt. (László György, Gergász Frigyes, Szederkényi Dániel Nándor, Fekete Szabolcs) zárta a regionális versenyt. Hozzá kell tenni, hogy a hat csapatból mindegyik tapasztalt gárda volt, kivéve őket, és a versenytapasztalat hiánya nagyban befolyásolta az eredményüket. Az országos döntőre viszont már egy regionális versenyt megjárva készülhetnek.

Rittlinger Róbert, Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft.

„Néhány éve volt már Orfűn verseny, ahol a második helyen zártunk, de akkor még nem ebben a felállásban versenyeztünk. Amióta így áll fel a négyesünk, minden regionális versenyen győzni tudunk, és ezt a gárdát még sokáig szeretnénk megőrizni, egyben tartani. Ami a versenyt illeti, a szerelésben nem én voltam ugyan a leggyorsabb a mai napon, de csak néhány másodperccel maradtam le, így ez egy jó alapot biztosított a fő versenyszámnak, amiben viszont tudtuk, hogy nagyon jók vagyunk.”

Bicsák József, Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészet

„A legfontosabb a gyakorlás. Mi minden verseny előtt két héttel megkezdjük a felkészülést. Fakitermelő vállalkozó vagyok, és kollégáimmal alapítottuk meg ezt a csapatot, tehát mindannyian az erdőn dolgozunk. Emiatt aztán a versenyre hétvégenként és esténként tudunk felkészülni. Amit láttunk ezúttal, hogy az idővel jobban kell gazdálkodnunk, és a koncentrációból is többre lesz szükség, hogy kevesebb hibánk legyen.”

Vidák Balázs, Barcsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

„Nem lehetek elégedetlen a szerelésemmel, hiszen azt gondolom, hogy amennyit készültem, ahhoz képest nagyon jól összejött, és sikerült a legjobb időt elérnem. Összességében is büszke vagyok a csapatra. A legfontosabb, hogy a legjobb, legösszetartóbb négy embert kell megtalálni egy ilyen verseny előtt, hogy jól teljesítsünk, és mellette még élvezzük is a napot. A szolgálat mellett nehéz készülni, de ettől még szántunk rá időt.”

A regionális verseny során Rottne erdészeti gépek mustrájával, erdei kvízzel, Gáborecz István fafaragóval, STIHL gépbemutatóval és a Mecsekerdő Zrt. turisztikai ajánlatainak bemutatásával várták az érdeklődőket. De nem maradt el a STIHL Timbersports bemutató sem. A közönség megismerkedhetett a Mecsekerdő Zrt. fenntartható erdőkezelésével, az almamelléki Zselici Csühögő kisvasúttal és a Mecsek Discovery Centerrel is.

Folytatás május 13-án Sopronban, majd május 20-án Szegeden a Bajnokok Bajnoka kupával, ami után június 3-án Gödöllőn, június 17-én Keszegen, augusztus 26-án pedig Bükkzsércen zúgnak fel a motorfűrészek. A döntőt szeptemberben rendezik meg, aminek részletei hamarosan elérhetővé válnak a fakitermeloverseny.hu oldalon.

forrás: ErdőMezőOnline

Előző cikk

Gyárkert KultúrPark

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 176., 2023/18.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések