FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Küszöbön a parlagfűszezon

A parlagfű irtását a virágbimbók kialakulásáig kell elvégezni. Bár a parlagfű virágzásig van még egy kis időnk, de a sok májusi csapadék, és a közben megérkező meleg, nyárias időjárás beindította a növények fejlődését, növekedését. Ilyenkor különösen fontos előre gondolkodni, és akár megelőző kaszálásokat végezni, hiszen a hatóság komoly bírságokat vethet ki az allergén növény jelenléte miatt. Akár egy STIHL fűkasza árával is felérőt!

FSA135 akkumulátoros kasza professzionális használatra
FSA135 akkumulátoros kasza professzionális használatra, zajérzékeny területek sűrű fűben végzett nyírási munkáihoz – fotó: STIHL

A parlagfű irtását a virágbimbók kialakulásáig kell elvégezni, amire van még némi időnk. Azt sem árt tudni, hogy a növény a kaszálást követően regenerálódik, oldalhajtásokat, illetve azon virágrügyeket fejleszt, ami azt is jelenti, hogy a szezon beindulását követően folyamatosan figyelemmel kell kísérni parlagfű jelenlétét és fejlődését, és akár többször is beavatkozni. Mivel a regenerálódást a kaszálás minősége is befolyásolja, így nem mindegy, hogy milyen eszközzel végezzük el a munkát.

Csúcsminőség széles választékban

A STIHL termékpalettája rendkívül széles, a felhasználók szinte minden területméretre és helyszínre találnak megfelelő fűkaszát a kínálatban – legyen szó kiskerti felhasználásról vagy professzionális üzemeltetésről, saját területről vagy bérmunkáról, szolgáltatásról.

A mezőgazdasági és erdészeti területekre a STIHL szakemberei elsősorban a benzinmotoros fűkaszákat ajánlják, hiszen azok szinte bárhol használhatók, miközben rendkívül nagy a területteljesítményük, és a gyártó szabadalmainak köszönhetően a legnehezebb körülmények között is megállják a helyüket – kiváló munkaminőség mellett.

STIHL FS 461 C-EM motor kasza
STIHL FS 461 C-EM motor kasza különösen nagy vágókör-átmérője a nagyobb területek gyors nyírását teszi lehetővé – fotó: STIHL

Ugyanakkor az STIHL akkumulátoros technológiája rendkívül dinamikusan fejlődik, és a különböző töltőadaptereknek köszönhetően egyre hatékonyabbak a profi szegmensben is. Egyszerre akár négy akkumulátor is tölthető az autókról, így a zajérzékeny területeken már most is érdemes a legújabb megoldást választani. Ráadásul a STIHL AP 500 akkumulátorok megjelenésével új távlatok nyíltak mind teljesítményben, mind üzemidőben, ami többek között az önkormányzatok számára jelent kiváló megoldást a parlagfű elleni harcban.

A STIHL akkumulátorainál eddig is el lehetett mondani, hogy 1200 töltésig nem figyelhető meg üzemidő-csökkenés, ráadásul egyetlen akkumulátorral az adott kategória teljes termékcsaládja üzemeltethető, így a töltő és az akkumulátor miatt jelentkező beruházás nagyobb mértéke már a kezdetekben csökkenthető. Az üzemeltetési költségek minimális szintje miatt pedig az eszközök a használat során visszahozzák a magasabb árukat.

új Power Laminate technológia megduplázza a STIHL AP 500 S akkumulátor töltési ciklusainak számát
Az új Power Laminate technológia megduplázza a STIHL AP 500 S akkumulátor töltési ciklusainak számát a korábbi STIHL akkumulátorokhoz képest – fotó: STIHL

A STIHL azonban az AP 500 akkumulátorával ezt a szintet is megemelte, hiszen a közelmúltban bemutatott termék üzemideje mintegy 20 százalékkal növekedett, sőt az élettartama is kétszer hosszabb lett. Ennek köszönhetően 2400 töltésig nem figyelhető meg üzemidő-csökkenés.

A technológia fejlődésével, a fenntarthatósági és lakossági igények növekedésével tehát érdemes nagyobb figyelmet szentelni a STIHL akkumulátoros technológiájának, különösen a parlagfű elleni harc tekintetében. Az ugyanis jellemzően lakott területek közelében, parkokban történik, ahol a halk, zajtalan, közvetlen károsanyag-kibocsátással nem járó megoldás nagy hozzáadott értéket képvisel.

Csendes működésüknek köszönhetően közterületen is használhatók
Csendes működésüknek köszönhetően közterületen is használhatók – fotó: STIHL
Tudta? Egy természetes ellenség is terjedőben

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói 2022 végén számoltak be arról, hogy mi befolyásolja a parlagfű természetes ellenségének számító parlagfű-olajosbogár terjedését: a domborzat és a szélirány. A faj eredetileg Észak-Amerikában őshonos, de részben spontán módon, részben pedig tudatos betelepítés következtében már Európában és Ázsiában is meghonosodott, hazánkban 2020 óta van jelen Budapest környékén.

A parlagfű-olajosbogár megjelenése egyelőre inkább kérdéseket vet fel, hiszen a kutatók sem tudják, mit eredményezhet az esetleges elszaporodásuk. Nem biztos ugyanis, hogy a faj jelenléte csak a parlagfűre lesz hatással, az ugyanis más fészkes virágzatú növényeket, így napraforgót is fogyaszt. Ebből adódóan nem zárható ki, hogy néhány éven belül akár gazdasági kárral is számolni kell, és nemcsak az ízeltlábú parlagfű elleni harcát fogjuk emlegetni.

A legjobb, leginkább fenntarthatóbb megoldás tehát mégiscsak egy fűkasza, aminek segítségével sok bosszúságot és még több büntetést úszhatnak meg a területtulajdonosok.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!

(x) Andreas Stihl Kft.https://stihlnemzedekek.hu/

Előző cikk

Steico farost szigetelés roadshow

Következő cikk

Már 110 Fabatka kereng/forogStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések