FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kompozit lapok rizshéjból

A Modern Mill Acre márkanévvel – kompozit lapokat készít rizshéjból és egyéb titkos összetevőkből, annak érdekében, hogy olyan terméket tudjanak előállítani, amely ellenáll a víznek, az időjárásnak és a kártevőknek (és teljesen famentesek).

Évente mintegy 600 millió tonna rizst állítanak elő. A magok szétválasztásának eredményeként évente körülbelül 120 millió tonna hulladék keletkezik. Ártalmatlanításuk komoly probléma az egész világon. A rizshéj a rizsmag héja. Megvédi a magot a kártevőktől. A rizsmag feldolgozása után hulladék marad: szalma, korpa és maghéj. A rizshéj tömegszázaléka az összes hulladék 20 százaléka (kb. 120 millió tonna/év). Újrahasznosított rizshéjat alkalmaznak többek közt a mezőgazdaság területén műtrágyaként, a kohászatban hőszigetelő töltőanyagként, az üzemanyagiparban, mint a magas égési szint elérésének anyaga, a vegyiparban festékek, védőbevonatok, csiszolóanyagok és kenőanyagok gyártásában, személygépkocsi-gumiabroncsok töltőanyagaként, papír, műbőr stb. gyártásában. A tiszta szilíciumot is képesek már a rizshéjból kinyerni, amelyet a modern technológiában használnak. Sokkal olcsóbb, mint más forrásokból előállítani, drágább feldolgozási módszerekkel. Nem utolsósorban a rizshéjat felhasználják építőanyagok, laptermékek előállításában is.

A Modern Mill Acre termékekre jellemző, hogy 100 százalékban fa-, fenol-, formaldehid- és ragasztómentes, garantáltan nem rothad el, nem reped. Hagyományos famegmunkáló eszközökkel megmunkálható, nincs szükség speciális gépekre.

Külső projektekhez kínálják leginkább termékeiket, úgy mint: teraszburkolatok, házak homlokzati burkolata, tetők deszkázata, kertibútorok készítése. Az Acre-nek egy sima felülete van, a másik oldala, faerezetű textúrával készül, hatféle vastagságban érhető el. A cég szerint ugyanúgy megmunkálható, pácolható és festhető, mint a fa.


Forrás: faipar a www.modern-mill.com alapján

Előző cikk

Szúnyog híd a Desedán

Következő cikk

Légi tűzoltásra erősít az EU



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések