FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Az óceáni műanyagtól a fenntartható bútorokig

A TG Tonalli Nau kollekciója tökéletes példája annak, hogyan lehet a bútoriparban a műanyagszennyezés ellen küzdeni. A világ első kereskedelmi forgalomban kapható tengeri műanyaghulladékból készült kollekciója mércét állít a fenntartható anyaghasználat és tervezés előtt.

Fenntartható anyagok

Bolygónk műanyagszennyezési válsággal néz szembe. Évente 300 millió tonna műanyaghulladékot termelünk – ez közel azonos tömegű a világ teljes népességének tömegével. Az előrejelzések azt mutatják, hogy ha nem teszünk valamit ennek csökkentésére, 2050-re négyszer annyi műanyaghulladék keletkezik majd. Köztudott tény, hogy ennek a műanyaghulladéknak a nagy része az óceánjainkba kerül, valójában körülbelül nyolcmillió tonna. Ez az „óceáni műanyag” minden évben több mint 100 000 tengeri élőlényt pusztít el, és 2050-re több műanyag lesz benne, mint az óceánt otthonának tituláló halakból. Az olyan kezdeményezések, mint az óceáni körkörös helyreállítási projektek, hozzájárulnak a tudatosság növeléséhez, és arra ösztönzik a fogyasztókat is, hogy támogassák a helyi óceántisztítási műveleteket.

Nassau szék

A karibi városok színes házai által ihletett Nau a fenntartható anyagok és a pasztell színek tökéletes kombinációja miatt válik egy igazán izgalmas darabbá. Egy bútoron belül találkozik fa és tengeri szemétből készült műanyag, tökéletes harmóniában. Ez a kollekció akár egy kisebb városi teraszt is feldob lendületes színeivel és ívelt formáival. A termék nem csak újrahasznosított anyagból készült, de önmaga is újrahasznosítható. Kialakítása lehetővé teszi, hogy minden egyes alkatrész a legtisztább formában maradjon felhasználható. Nem utolsó sorban a szék- és asztallábak kizárólag FSC™ tanúsítvánnyal rendelkező eukaliptusz keményfából készülnek.  A termék a fentieken túl időjárásálló, kiváló UV stabilitással bír, azaz nagyon sokáig megőrzi eredeti színét, nem igényel karbantartást, könnyen tisztítható szappannal és vízzel, a 3 éves garanciaidő pedig egyértelmű bizonyítéka a minőségnek is.

A NAu egyértelmű állásfoglalás a mellett, hogy a bolygónk és a jövőnk érdekében ipari szinten is innovatív lépéseket kell tennünk. 

Ezt szeretné a  TG Tonalli is támogatni azzal, hogy kínálatában elérhetővé tette a kollekciót. Így együtt tudjuk támogatni ezeket az előremutató lépéseket. Kattints webshopunkra és nézd meg ott is a Nau kollekciót.

Újrahasznosított kerti bútorok

Hogyan lesz a visszanyert óceáni műanyagból bútor?

A DuraOcean® műanyag egy innovatív gyártási technológiából született. Az anyag kizárólag újrahasznosított tengeri hajó- és horgászkötélből készül, amit a körkörös, fenntartható gazdaság jegyében kikötőkből és tengeri területekről gyűjtenek össze, így az nem egy szemétkupacon vagy az óceánban landol, hanem a teraszodon. Ezeknek a köteleknek is köszönheti a szék kagyló ülőfelülete és az asztalok lapja a zöldes, élénk színárnyalatokat.  

Először a műanyag hulladékot, ez esetben tengeri hajó- és horgászköteleket értékes újrahasznosított nyersanyaggá alakítja át, amelyet pellet formában kerülnek a bútorgyártó üzembe. Ezeket a pelleteket más adalékokkal együtt gyantába keverik, és egyedi formákba fecskendezik. Az eredmény egy UV-álló és ergonomikus kialakítású kagyló, ez magának a széknek az ülőfelülete, illetve az asztallap, amelyeket strapabíró FSC® brazil eukaliptuszfa lábak támasztanak alá.

Nassau szék a kertben

A praktikus és a kívánatos közötti egyensúly megteremtése jelent számomra állandó kihívást egy tervezési folyamat során.”

Inbal Kahaner ipari formatervezést tanult a híres Holon Academic Institute of Technology-ban szülőhazájában, Izraelben. 2009-2014 között vezető tervezőként dolgozott Izraelben, ahol elsősorban tömeggyártásra szánt bútorok tervezésére szakosodott. Termékei nagy sikert arattak, és amellett, hogy számos tervezői díjat nyert világszerte, kereskedelmi szinten is sikereket értek el bútorai.  Titka abban rejlik, hogy tudatosan és hatékonyan ötvözi az innovatív és kreatív ötleteket a tömeggyártás és a kereskedelem igényeivel.

Inbal Kahaner

Az igazi törekvésem az, hogy megfizethető bútorokat hozzak létre, amelyek bármely kültéri tér esztétikáját emelik, és az a tudat is izgalmas és inspiráló számomra, hogy az emberek a világ minden táján használják és remélem élvezik is az általam tervezett bútorokat a mindennapi életükben.” – mondja Inbal.

De legalább ennyire fontosnak tartja a folyamatos innovációkeresést, az új anyagok és gyártási technológiát kifejlesztését annak érdekében, hogy a bútoripar ne csak szép és funkcionális, hanem fenntarthatóan előállítható termékeket állítson elő.

forrás: ELLE

Előző cikk

KSH – átlagkereset Magyarországon

Következő cikk

79 milliárd forint innovációraStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések