FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az innováció táptalaja a jó együttműködés

Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség harmadik design LAB inkubációs programja, amely hat gyártó-tervező párosnak adott lehetőséget arra, hogy közösen alkossanak, szakmai tudásukat és kreativitásukat egy közös termékfejlesztésben ötvözhessék. A hat hónapos gyártási folyamat gyümölcsözőnek bizonyult: innovatív, fenntarthatóságot előtérbe helyező termékek születtek, amelyek várhatóan mind a hazai, mind a nemzetközi piacon is sikeresen szerepelhetnek majd.

A design LAB inkubációs program elsődleges célja, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői, a gyártók és a tervezők között, illetve erősítse és korszerűsítse a hazai gyártói hátteret. A program immáron harmadik alkalommal indult el 2022 tavaszán, és ismét nagy érdeklődés övezte: összesen 36 pályázat érkezett, amelyből a szakmai zsűri döntése értelmében hat gyártó-tervező páros nyerte el a támogatási keretet, és kezdhették meg a termékeik legyártását.

A program iránti érdeklődést és annak sikerességét bizonyítja, hogy visszatérő résztvevők is megjelennek a párosok tagjai között. Gyártói oldalról a Kárpitos Partner Group Bt., tervezői oldalról pedig Kele Sára, Horváth Máté és az IO Line And Round Kft. (Hevesi Annabella tervező) járult hozzá az ismételten az eredményes kollaborációk létrehozásához.

A közös alkotási folyamat különlegessége, hogy a gyártó-tervező párosok saját tapasztalatai, alkalmazott technológiájuk és egyéni stílusuk egytől egyig tükröződik a közös munka eredményében. Ennek köszönhetően sokszínű, felhasználói igényeket előtérbe helyező alkotások születettek, amelyekben a fenntarthatóságra való törekvés közös pontként azonosítható.

Az Art Innova Kft. és Dr. Vasváry-Nádor Norbert tervező az APPACK projekt keretein belül asztalosipari melléktermékek újrahasznosításával is foglalkoznak, egy eszközmegosztó bútorzat kifejlesztését célozták meg.

A Concrazy Kft. és Kele Sára tervező a REPETA termékcsaláddal vendéglátóipari egységekbe kínálnak belsőépítészeti betontárgy kollekciót. A tárgyak a selejtnek számító betonelemek összezúzásával, majd azok felhasználásával készülnek, amelyek a körforgásosságra hívják fel a figyelmet.

A Faktum Bútor Kft. és Horváth Máté közös munkájának eredménye a Shape projekt, amely egy innovatív babaszobaként funkcionáló termékegyüttes. A kollaboráció során a hosszú élettartamra való tervezéssel, illetve a lapra szereléssel a fenntarthatóságot helyezik fókuszba.

A Gránit és Márvány Kft. és az Espiritu Consulting Kft. (Bessenyei Bettina tervező) közös alkotási folyamatának köszönhetően jött létre a Shango projekt, egy mobil konyhasziget. A termék megalkotásakor gres kerámialap és természetes kő feldolgozása, vágása során keletkező maradék vagy hulladék darabokat használtak fel.

A Kárpitos Partner Group Bt. és az IO Line And Round Kft. (Hevesi Annabella tervező) közös projektje a PEACH Easy Chair, egy otthoni és közületi felhasználásra szánt kárpitozott pihenőszék. Az alkotás különlegessége, hogy a 3D nyomtatott fém idomok a szivacs mechanikai torzítása révén érik el a kívánt ergonómiai hatást – formára szabás, ragasztás vagy épp öntés helyett.

A Multifelt Factory Kft. és a Co & Co Designcommunication Kft. (Budai Márton tervező) a KILIM tapintható lámpacsaládot hozták létre. A kollekció fő eleme a gyapjúfilc, amelynek előállítása a legkevésbé környezetterhelő tevékenység a textiliparban: az előállításhoz mindössze vízre, gőzre és hőre van szükség, a gyártás során keletkező filchulladék pedig újfent visszaforgatható a termelésbe.

A kollaboráció nemcsak a szakmai tudás és kreativitás megosztását ösztönzi, de a programnak köszönhetően széleskörű láthatóságot és exportlehetőséget is biztosítanak a párosoknak a szervezők. Az MDDÜ folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több hazai és nemzetközi kiállításon, valamint design platformon jelenhessenek meg a program során született alkotások. Ennek jegyében egyes design LAB termékek a Milan Design Week Alcova kiállításának keretein belül mutatkozhatnak be.

forrás: HFDA

Előző cikk

MDDÜ: a jövő kreatívipari szakembereit díjazták

Következő cikk

MerkWood asztalos- és ácsüzem átadása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések