FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Barkácsáruházak eredményei

kép forrása: Getty Images

Az Obinak egyedül akkor bevétele és adózás utáni nyeresége volt 2022-ben, mint a Praktikernek és a Bauhausnak együttvéve. Ezzel egyértelműen nyeri is a hazai barkácspiac vezető pozícióját. Szomorkodnia persze egyik vállalatnak sincsen oka, nőttek 2022-ben 2021-hez képest, és sok milliárd pozitív eredményt tudott kivenni a tavalyi üzleti év végén a Praktiker és a Bauhaus is. Igen ám, de előbbi vállalatnál azért szép számmal küldtek el munkaerőt is, miközben a másik két cég éppen hogy növekedett. Ami pedig a kereseteket illeti, egy fő átlagosan bruttó 460-580 ezer forintot is hazavihet havonta.

Hiába a mögöttünk lévő válságos 2022-es év, a legnagyobb Magyarországon működő barkácsláncok igencsak jó évet tudhattak maguk mögött. Az értékesítések nettó árbevétele mind a Praktiker, az Obi és Bauhaus esetében is nőtt, ami mellett mindhárom lánc pozitív, milliárdokban mérhető adózás utáni eredményt tudott magának mondani a 2022-es üzleti évükben. A három barkács közül persze utcahossznyival vezet az Obi, ami egymaga nagyobb nettó árbevételt generált, mind a másik kettő együttvéve. Amihez ráadásul nagyon masszív, 17 milliárd forintos adózás utáni eredmény társult.

A Praktikernek sincs oka persze szégyenkeznie, mintegy 700 millió forinttal növelni tudták az adózás utáni eredményüket, mindezt úgy, hogy a Pénzcentrum által vizsgált 3 cég közül nekik volt a legkisebb bevétel növekedésük, 14 százalékos szemben az Obi 24 és a Bauhaus 18 százalékos teljesítményével. Utóbbi esetében azonban hiába magasabb bevételek, az adózott eredményük 600 millió forinttal kevesebb volt 2022-ben, mint a 2021-es üzleti évükben, igaz így is 3 milliárd forint fölött teljesítettek.

Ahogy az adatokból látjuk, a csúcsmagas nettó árbevétel után az adózott eredmény tekintetében is magasan veri az Obi a mezőnyt, hiszen amíg két vetélytársának az összes eredménye 2022-ben 9,8 milliárd, addig az Obi egymaga majdnem ennek a kétszeresét, 17 milliárdot zsebelt be a vizsgált időszakban. Mértékét tekintve tehát ez óriási előny, viszont arányaiban a Praktiker ezen a téren 11 százalékkal nőtt, miközben az Obi csupán 5-el.

Voltak leépítések

A bevételek és eredmények után megnéztük azt is, hogyan alakult a foglalkoztatás a láncoknál. Lévén, hogy bár minden esetben barkácsboltokról van szó, a különböző szereplők koránt sem ugyanakkora méretekkel rendelkeznek a hazai piacon. Csakhogy lássuk a különbségeket, a rekordnagyot menő Obinál például többen dolgoztak 2022-ben, mint a Praktikerben és a Bauhausban összesen. Számszerűen az átlagos dolgozói létszám a 2022-es üzleti évben 2149 volt, szemben a Praktiker 1515 és a Bauhaus 447 munkavállalójával.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy leginkább az Obinál nőtt a dolgozói létszám, egészen pontosan 11 százalékkal, de ezen a téren a Bauhaus is majdnem ekkorát ment, ott is 9 százalékkal többen dolgoztak 2022-ben, mint 2021-ben. A két lánc állomány növekedésének azonban a Praktiker látta kárát, a három cég közül ugyanis egyedül itt csökkent a munkavállalók átlagos létszáma, egészen pontosan 7 százalékkal. Ez pedig összességében nem kevés, 113 embert jelent.

Ahogy a számokból látjuk, a bérköltségek emelkedésében is nyomon követhető a több esetbeli létszámnövekedés. Az Obinál a bérköltségek 22, míg a Bauhausnál 26 százalékkal nőttek. Nem is csoda, hiszen a béremelések mellett mindkét cégnél szignifikánsan több munkavállaló dolgozott a 2022-es üzleti évben, mint 2021-ben. Ehhez képest a Praktikernél alig történt változás a bérköltségek tekintetében, mindössze 3 százalékkal fordítottak többet erre 2022-ben 2021-hez képest. Úgy tűnik tehát, hogy a létszámcsökkentésből fakadó többletüket gyakorlatilag egy az egybe be tudták forgatni a béremelésekbe.

Bújva a vállalatok beszámolóit kíváncsiak voltunk arra is, hogy egy főre mekkora bérköltség jutott a különböző cégek esetében. Kalkulációnk szerint az állapítható meg, hogy egy dolgozó, átlagosan havonta

  • bruttó 462 ezer forintot vihet haza a Praktikerben (11%-os emelkedés 2021-hez képest),
  • bruttó 577 ezer forintot az Obiban (10%-os emelkedés 2021-hez képest),
  • és bruttó 581 ezer forintot a Bauhausban (16%-os emelkedés 2021-hez képest).

forrás: pénzcentrum

Előző cikk

Erdőkben quadozókat bírságoltak

Következő cikk

Bővít a mohácsi farostlemezgyár



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések