FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egy verseny margójára…

2023.06.13-14.-én rendezték meg, a Worldskills Lyon válogató verseny Döntőjét, a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola 8-as műhelyében. Iskolánkat, a Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikumot, két versenyző képviselte. Márton Márk, az előválogató verseny 4.helyezettje és az alig 16 éves, Siba Dénes, aki a SkillsJunior versenyen elért első helyezésévével, vívta ki a lehetőséget, hogy a ,,nagyok „versenyén is megmérettessen.

A verseny reggele kissé furcsán indult. Kisebb botladozások közepette, de elrajtolt a csapat. A felkészítő Mesterek, már jól ismerték egymást, mondhatni már baráti kapcsolatok alakultak ki, az elmúlt évek folyamán, az egészséges rivalizálás mellett.

A versenyt megelőző időszak komoly kihívást jelentett, mivel össze kellett hangolni sok mindent. Volt itt továbbképzés a Felkészítő Mesternek, meghibásodott gép, amit pótolni nem lehetett , csak ,,kreatívan”. Viszont volt lelkesedés, ambíció, kreativitás. A verseny első napja, kissé langyosan telt. A versenyzők igyekeztek  ,, biztonsági” munkákkal bemelegíteni. Márk és Dénes, a megbeszéltek szerint dolgoztak, tehát azt csinálták, ami jól esik. Itt jegyezném meg, a Milka csoki, és a Coca Cola ismételt támogatását. Nélkülük nem jött volna létre a beszámítható versenyállapot. A nap végére, fáradtan, de a csokitól maszatosan sikerült lezárni, egy eredményes napot. Mindkét versenyzőnk megérdemelten aludt el a nap végére .

A másnap reggel gyorsan ránk köszönt. (a manóba ezekbe a 24 órás napokba ilyenkor) A munka elkezdésekor döbbent rá a ,,banda”, hogy milyen sok munka van még hátra!!!! Kissé kapkodósra, de annál hatékonyabbra sikerült a délelőtti szakasz. Kora délutánra lehiggadtak a kedélyek némi szakmai iránymutatás, és 1-1 tábla Milka-Cola kombót követően! A verseny végére, 5 nagyon fáradt, de ereje felül teljesítő tanuló, illetve három idegileg megtépázott, kávéban úszó tekintetű, kínjában a bakikon ,,röhögő” felkészítő támaszkodott a falnak. A pontozás kissé elhúzódott, de végre valahára sikerült lezárni a pontozást, a Szakértő Zsűrinek.

Márton Márk, a tisztességes 4. helyen végzett! Ezen a platformon, ez egy kiváló eredmény, örültünk a sikerének, különösen az elmúlt időszak nehézségeinek a tükrében. Bőven megugrotta a kívánt szintet. Meglepetésünkre, az éppen csak 16 éves Tinititán, megosztott első helyen végzett a Worldskills Lyon válogató verseny Döntőjében! Minimálisan ugyan, de 3 tized ponttal nyert. Mivel a Lyoni verseny időpontjában Dénes még nem tölti be a 18. életévét, sajnos nem vehet részt a versenyen, és nem képviselheti az Országot, az Iskolánkat.

De egyvalamit kijelenthetünk. Itt egy 16 éves srác, aki megnyerte idén, a SkillsJuniort, ahol csak kéziszerszámokat használhattak, aztán alig pár hét különbséggel, felkészüléssel, megnyerte a Worldskills Lyon válogató verseny Döntőjét! Dénes, egy kicsit most „elkente a hazai versenyzők száját”, akárhogy is nézzük, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy fiatalabb versenyzők is érhetnek el jó eredményeket, csak akarni kell, és gyakorolni.

„…dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
úgy érdemes.”

Hajra Kozmások, Hajrá Fiatalok!!!!! Jövőre folyt.köv.

szerző: Gálpál Viktor, forrás: Kozma Lajos Faipari Technikum

Előző cikk

Erdővédelmi kárbejelentés új lehetősége

Következő cikk

CEI-Bois Londonban ülésezett



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések