FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szakma Sztár Fesztivál 2023

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. alkalommal, 2023. április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont A, F és G pavilonjaiban a Szakma Sztár Fesztivál kereteiben az országos szakmai versenyek döntőit. Az esemény idén második alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrár szakmák bemutatóival együtt valósult meg közel 15.000 látogató részvétele mellett.

A fesztivál keretében 72 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek. A látogatók a EuroSkills verseny szakmai bemutatóiba és a WorldSkills nemzetközi válogató versenyeibe is bepillantást nyerhettek.

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakmaválasztás népszerűsítése és bemutatása mellett, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

Ács (SZKTV)
1. Leviczki Áron – Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium
2. Somlós László Edvárd – Piarista Szakképző Iskola és Kollégium
3. Ignátz Dávid Szilárd – Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola
4. Szilágyi Attila – Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola

Asztalos (SZKTV)
1. Dorkó Patrik – Heves Megyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
2. Bucsi András – Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola
3. Tóth András – Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola
4. Orosz Péter – Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskola

Faipari technikus (OSZTV)
1. Jenei Kristóf – Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskola
2. Busznyák Zsombor – Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskola
3. Szuh Tamás – Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskola

Erdésztechnikus (OSZTV)
1. Dülk Dániel – Kisalföldi ASZC Roth Gyula Erdészeti Technikum Szakképző Iskola és Kollégium
2. Horváth Sándor – Kisalföldi ASZC Roth Gyula Erdészeti Technikum Szakképző Iskola és Kollégium
3. Sudár Gergő – Kaposvári SzC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium

Erdőművelő-fakitermelő (SZKTV)
1. Vigh Tamás – Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
2. Novák Koppány Péter – Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
3. Sóti Csongor – Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Vadgazdálkodási technikus (OSZTV)
1. Kovács Dezső – Északi ASZC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
2. Kovács Bálint – Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium
3. Szujó Bence – Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Gratulálunk az eredményekhez!


A szakmatanulás életpályát, állandó sikerélményt és a folytonos megújulás lehetőségét kínálja a fiataloknak – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a 16. Szakma Sztár Fesztivál záró eseményén.

Az államtitkár köszöntőjében a nyitottság jelentőségét hangsúlyozta, erre ugyanis nemcsak a pályaválasztás előtt állóknak és a szakmát tanulóknak van szükségük, hanem a sikerre törekvő cégeknek is. Közülük azok maradhatnak versenyképesek, amelyek a leggyorsabban megtalálják a jövő szakembereit, helyi szinten segítenek nekik, építik az őket felkészítő intézmények szakmai hátterét – fogalmazott.

Fotó: Vermes Tibor

Hozzátette, hogy mint minden szakmacsoport, úgy az agrárium is rohamos ütemben fejlődik. Az agrártárca felelőssége ráirányítani a figyelmet ezekre a változásokra, hogy a pályaválasztás előtt állók korszerű, 21. századi tevékenységet lássanak a mezőgazdasághoz kapcsolódó munkákban. Felkészült, felelős döntéseket hozó szakemberekre szükség lesz a jövőben is, a képzésükhöz ezért minden feltételt biztosítani kell – mondta Feldman Zsolt.

Fotó: Vermes Tibor

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) nevében Jakab István köszöntötte a tanulókat, tanáraikat és családtagjaikat. A szervezet elnöke szintén a technológia változások ütemét emelte ki, és hozzátette: a szakmai versenyek eredményeit látva úgy véli, hogy a magyar fiatalok lépést tartanak a kihívásokkal, képesek a folyton változó versenyben helyt állni, és nyitottak a szakmai újdonságokra. Az agrárszakképzésben ma már majdnem 22 ezren tanulnak, másfélszer annyian, mint 6 éve – mondta.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke üdvözölte, hogy a versenyszféra érdeklődését is felkeltette a rendezvény, hiszen annak megrendezéséhez több száz cég járult hozzá. Parragh László a diákok családjainak és tanárainak is megköszönte a támogatást, hangsúlyozva, hogy a tudásba fektetett idő és energia mindig meghozza a sikert.

Az MKIK 2008 óta rendezi meg a Szakma kiváló tanulója versenyt és az Országos szakmai tanulmányi versenyt, ezek országos döntője a budapesti Szakma Sztár Fesztivál, amelyen idén 54 szakma majdnem 200 versenyzője mutatkozott be.

forrás: Szakma Sztár / AM Sajtóiroda

Előző cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – június 6., 7., 8., 13., 14., 19., 20.

Következő cikk

HS Timber kivonul RomániábólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…