FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pusztító kanadai erdőtüzek

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását – tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön.

Az uniós közlemény szerint Kanada kérésére az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül, azonnali válaszlépésként Franciaország, Portugália és Spanyolország ajánlotta fel szakembereit a lángok megfékezésére.

Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központjának (ERCC) szakértői is a helyszínre érkeztek az európai szintű reagálás összehangolására – közölték.

Emlékeztettek: május óta Kanada számos térségében keletkezett erdőtűz, a szokatlanul nagy kiterjedésű és intenzitású tüzek eddig mintegy 4,1 millió hektáron pusztítottak. Az érintett terület akkora, mint Hollandia – írták.

Az erdőtüzek füstje az Egyesült Államok közeli városait is eléri, és az átlagosnál tízszer több széndioxidot bocsát ki. Az erdőtüzek miatt május óta több mint 20 ezer embert telepítettek ki Kanadában.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézi, aki azt mondta: az erdő- és bozóttüzek egyre gyakoribbak és egyre jelentősebb pusztítást végeznek világszerte. Életeket fenyegetnek, a felperzselt területek ökológiai helyreállása pedig egyre tovább tart.

Az uniós biztos köszönetet mondott Franciaországnak, Portugáliának és Spanyolországnak, hogy segítséget nyújtanak Kanadának “egy olyan időszakban, amikor Európa is erdőtüzek veszélyének van kitéve”. Ez a három ország az év elején szintén közel háromszáz tűzoltót küldött a chilei erdőtüzek leküzdésére -emlékeztetett.

“Az európai szolidaritás globális” – tette hozzá az uniós biztos.

forrás: MTI

Előző cikk

Csökkent a működő cégek száma

Következő cikk

Fórum a magánerdőkről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések