FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pusztító erdőtűz Kazahsztánban

A gyorsan terjedő kazahsztáni erdőtűz áldozatokat is szed. Vasárnap délben már 14 halottat jelentettek a hatóságok. Kasim Cömert Tokayev kazah elnök menesztette a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztert.

frissítés (2023-06-13)
Kövér László részvétét fejezte ki a kazahsztáni erdőtűz áldozatai miatt
Az Országgyűlés elnöke kazah hivatali partnerének küldött táviratban fejezte ki részvétét a kazahsztáni Szemej közelében levő természetvédelmi területen keletkezett erdőtűz áldozatai miatt – közölte az Országgyűlés sajtóirodája kedden az MTI-vel.

    Kövér László Maulen Asimbajevnek, a kazah parlament felsőházi elnökének küldött táviratában azt írta, hogy mély megrendüléssel értesült arról a pusztító erdőtűzről, amelynek a mentési-oltási munkálataiban részt vevő tűzoltók és önkéntesek közül legkevesebb 14 ember vesztette életét.
    “Engedje meg, hogy ebből a szomorú alkalomból kifejezzem a magyar Országgyűlés nevében szívből jövő együttérzésem és őszinte részvétem az áldozatok hozzátartozóinak” – fogalmazott a házelnök.


Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Kazahsztán északkeleti részén, és már több áldozatot szedtek, mint az elmúlt évek bármelyikében. Vasárnapig 14 halottat jelentettek a hatóságok azzal, hogy már több mint 300 embert evakuáltak a változó irányú erős szélben kiszámíthatatlanul terjedő tűzvész elől.

A polgári védelem közölte, hogy gondoskodik az otthonok biztonságáról, ellenőrzés alatt tartja a helyzetet, amit a szakemberek szerint villámcsapás okozott pár nappal ezelőtt.


Kasim Cömert Tokayev kazah elnök vizsgálatokat folytatott Abay tartományban, ahol az erdőtűz keletkezett. Az elnöki hivatal nyilatkozata szerint Tokayev a levegőből követte a tűzoltósági munkálatokat, és szerzett információt az illetékesektől.

Tokayev részvétlátogatást tett a 14 erdőmunkás családjainál, akik életüket vesztették el az erdőtűz oltása során, és bejelentette, hogy június 12-ét Nemzeti Gyásznappá nyilvánítják.

Június 8-án erdőtűz keletkezett Abay tartomány 60 ezer hektárnyi területén. Az uspenskoei erdészeti hatóság 11 erdőmunkásával megszakadt a kapcsolat az erdőtűz első napján. Ezt követően újabb csapatok kezdtek tűzoltó- és kutató/mentő munkálatokba a térségben. A minisztérium tegnap bejelentette, hogy még 3 erdőmunkás életét vesztette az erdőtűz miatt.


2022. szeptember 4-i hír volt:
Egy ember meghalt és eddig 108 ház égett le a Kazahsztánban tomboló erdőtűzben. Az észak-kazahsztáni Kosztanaj tartományban 2000 embert kellett evakuálni.

Jurij Iljin rendkívüli helyzetek minisztere elmondta, hogy a tűz gyorsan terjed, és jelenleg 43 ezer hektáron pusztítanak a lángok. Több száz tűzoltó, több tucat tűzoltóautó és helikopterek vesznek részt az oltásban, amit nehezít a magas hőmérséklet és az erős szél.

https://static.euronews.com/articles/stories/06/99/39/28/1000x563_cmsv2_759facf6-638a-5af5-9ed2-6dd63193e046-6993928.jpg

Alikhan Smailov Kazahsztán miniszterelnöke utasította a hatóságokat, hogy mérjék fel a tűz által okozott károkat, hozzátéve, hogy a kormány finanszírozni fogja az új házak építését az érintett területen, és támogatja azokat a gazdákat, akiknek a termése leégett. A kazah elnök, Kászim-Zsomart Tokajev hétfőn utazik a régióba, közölte az elnöki sajtóiroda.


forrás: EuroNews; TRTnet; EuroNews 2022

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 181., 2023/23.

Következő cikk

Kőrispusztulás Írországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések