FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kanadai erdőtüzek pusztítása

Ugyanazok a tüzek, amelyek sötétségbe borították New Yorkot pár hete, továbbra is égnek, és valószínűleg még egy ideig égni is fognak. Jelenleg kb. 500 erdőtűz tombol az országban, melynek fele irányíthatatlan. Ilyenkor a tűzoltóknak nincs más választása, mint hagyni a tüzet égni, amíg magától ki nem alszik.

A kanadai erdőtüzek 2023-ban több mint 8,1 millió hektárnyi területet égettek porig országszerte, ami huszonegyszerese az elmúlt évtized átlagának.

BBC pár nappal ezelőtt azt írta, jelenleg nagyjából 500 erdőtűz tombol az országban. Ezek közül több mint 250-et tartanak irányíthatatlannak, ilyenkor a tűzoltóknak nincs más választása, mint hagyni a tüzet égni, amíg magától ki nem alszik. Az erdőtüzek rekordmennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki, a füst egészen Európáig eljutott.

Kanadában 1989-ben volt darabra a legtöbb erdőtűz – 11 ezer –, a mostaninak viszont jóval nagyobb területet érintenek. Szakértők szerint a példátlan méretű erdőtüzeket a szokásosnál melegebb és szárazabb tavasz okozza. Az előrejelzések szerint ezek a körülmények egész nyáron fennmaradnak.

“Az éghajlatváltozás növeli az erdőtüzek gyakoriságát, intenzitását és időtartamát” – mondta Michael Norton, a kanadai természeti erőforrások minisztériumának északi erdészeti központjának főigazgatója.

Az erdőtüzek miatt eddig több mint 120 ezer embert evakuáltak ideiglenesen az otthonukból. Májusban egy erdőtűz Halifax – Új-Skócia legnagyobb városa – közelében több mint 200 épületet pusztított el.

a kanadai erdőtűz füstjétől Chicago lett a legszennyezettebb levegőjű metropolisz

Kanada nyugati részén május elején kezdődtek és jelenleg is égnek a tüzek. British Kolumbiában még mindig harcolnak az eddigi legnagyobb erdőtűzzel, Donnie Creekkel, amely több mint 550 000 hektáron ég.

A helyi tűzoltók mellett Kanada a hadseregét is bevetette az egész országban, hogy segítsen az erdőtüzek elleni küzdelemben. Más országokból, köztük az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából, Franciaországból, Mexikóból, Spanyolországból és Chiléből közel 1500 tűzoltó volt a helyszínen.

forrás: greenfo

Előző cikk

Lezárt erdei sétány a Bükkben

Következő cikk

Csökkenő erdőirtás Brazíliában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések