FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kanadai erdőtüzek füstje Európa felett

A Kanadában pusztító erdőtüzek füstfelhője Grönlandon és Izlandon át most már egészen Norvégiáig eljutott / Fotó: MTI/AP

Az elmúlt néhány nap során a Kanadában pusztító erdőtüzek füstfelhője Grönlandon és Izlandon át most már egészen Norvégiáig eljutott.

A Blikk is beszámolt róla, hogy az erdőtüzek szmogja súlyos levegőromlást eredményezett Amerika több városában is, köztük New Yorkban is, ahol olyan vastag füstköd alakult ki, hogy a felhőkarcolók sötét sziluettjét lehetett csak látni.

A kanadai erdőtüzek füstje (2023. június 6-i felvétel) dél felé száll az Egyesült Államokba.

A norvégiai Éghajlat- és Környezetkutató Intézet (NILU) tudósai érzékeny műszerekkel most ki tudták mutatni a füst növekedését saját országukban is, majd előrejelzési modellezéssel igazolni annak eredetét – szúrta ki a CNN cikkét az Index.

A norvégiai emberek érezhetik a füstöt, sőt enyhe ködként észre is vehetik, de az Egyesült Államok veszélyes szennyezéssel érintett részeivel ellentétben nem tapasztalhatnak egészségügyi hatásokat – nyilatkozta Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója a lapnak.

Füst gomolyog felfelé a Donnie Creek Complex erdőtűz elleni, tűzoltók tervezett gyújtogatásából Fort Nelsontól délre, Brit Columbia, Kanada 2023. június 3-án. B.C. Wildfire Service/Handout via REUTERS

Az elkövetkező napokban a füstfelhő várhatóan elterjed Európa más részeire is, de nem valószínű, hogy az emberek érezni fogják a füst szagát vagy észreveszik azt.

forrás: BLIKK

Előző cikk

Lezárták a csóványosi kilátót

Következő cikk

Varázslatos természeti kincseket rejt a Mátra



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…