FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Állami befektetés erdőmegőrzésre

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) jelentős, 188 millió dolláros beruházást jelentett be a gazdaságilag és ökológiailag jelentős erdőterületek megőrzésére országszerte.

Ez a finanszírozás, amely Biden elnök “Befektetés Amerikába” programjának része, 34 projektet támogat, amelyek célja a vidéki gazdaságok számára létfontosságú, több mint 245 000 hektárnyi működő erdő megőrzése 22 államban és egy szigetterületen. Az USDA Forest Service által kezelt Forest Legacy program 100 millió dollárt kap Biden elnök inflációcsökkentő törvényéből, további 88 millió dollárt pedig a Land and Water Conservation Fundból.

Az állami, törzsi és non-profit partnerek által létfontosságúnak ítélt kiválasztott erdők óriási jelentőséggel bírnak mind a bolygó egészsége, mind számtalan amerikai megélhetése szempontjából. Mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik az erdők más földhasználatra való átalakítására, a Forest Legacy program a működő erdők működőképességének fenntartását szolgálja. Ez a befektetés biztosítja, hogy ezek az alapvető fontosságú erdős tájak továbbra is gazdasági és társadalmi előnyöket nyújtsanak a rájuk támaszkodó közösségeknek.

Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta a kezdeményezés jelentőségét, kijelentve: “Ezek az erdők kritikus fontosságúak bolygónk egészsége és amerikaiak millióinak megélhetése szempontjából. A Forest Legacy program fenntartja a működő erdők működését a magán-földtulajdonosok által az átalakításukra gyakorolt nyomás közepette. Biden elnök “Befektetés Amerikába” programjának köszönhetően biztosítjuk a legfontosabb erdős területeink gazdasági és társadalmi hasznát a tőlük függő közösségek számára”.

A 2023-as pénzügyi év Forest Legacy beruházásainak bejelentésére a Maine állambeli Rangeleyben tartott rendezvényen került sor. Janet Mills kormányzó és partnerei, köztük a The Nature Conservancy és a Trust for Public Land, megünnepelték a Quill Hill to Perham projekt befejezését, amely a Forest Legacy program keretében közel 14 000 hektárnyi területet érint. A projekt támogatja a vadon élő állatok élőhelyét, a rekreációt, és 6 millió dollárral járul hozzá a helyi fenntartható fagazdasághoz.

Az Egyesült Államokban az állami és magánerdők egyaránt fontos szerepet játszanak a vadon élő állatok és növények élőhelyének biztosításában, a szabadtéri kikapcsolódás támogatásában és a családok ellátásában. Ezen túlmenően védik a tiszta vízforrásokat és hozzájárulnak az erdészeti termékek előállításához. Ezek az erdők különösen fontosak a hátrányos helyzetű és törzsi közösségek számára, ugyanakkor elősegítik a szén-dioxid megkötését és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet.

Az átalakulással veszélyeztetett erdők védelme érdekében az államok együttműködnek a törzsekkel és nonprofit szervezetekkel az ökológiai és gazdasági szempontból fontos erdőterületek szolgalmi jogainak és vásárlásainak végrehajtása érdekében.

Az inflációcsökkentő törvény, amely szerves részét képezi Biden elnök “Befektetés Amerikába” programjának, a gazdasági növekedés előmozdítását célozza az infrastruktúra újjáépítésével, a magánszektor összesen több mint 470 milliárd dolláros gyártási beruházásának vonzásával, jól fizető munkahelyek teremtésével, valamint a tiszta energiagazdaság létrehozásával az éghajlati válság leküzdése és a közösségek ellenálló képességének növelése érdekében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: USDA

Előző cikk

Váruradalmi Függőkert - Füzér

Következő cikk

EUDR szabályozás hatályba lépett



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések