FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A magánerdő tulajdonosoknak központi szerepe van az éghajlatváltozás megfékezésében.

Paul Catanzaro egyik Joensuu-i bázisa a Metla épülete volt. A 2004-ben elkészült épület a faépítés kísérleti projektje volt, és az első háromszintes, faváz szerkezetű irodaház Finnországban. Fotó: Harri Mäenpää, Studio Korento

Az eredeti cím ennél is hosszabb: Amerikai professzor: A magánerdő-tulajdonosok Európában és az USA-ban központi szerepet játszanak az éghajlatváltozás megfékezésében.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok erdeiben sok közös vonás van. Paul Catanzaro professzor szerint az Atlanti-óceánon átívelő információcsere mindkettőjük számára előnyös.

Catanzaro, a Massachusettsi Egyetem (UMass) docense és az USDA Forest Service és az UMass együttműködésével létrejött Családi Erdészeti Kutatóközpont társigazgatója néhány hónapig követte az erdészeti vitákat egy finnországi kutatócsere során.

‘Az USA északkeleti részén, akárcsak Európában, sok erdő főként magánszemélyek tulajdonában van, és az erdőbirtokok mérete is nagyjából ugyanolyan. Ezek a hasonlóságok közös kihívásokat és lehetőségeket jelentenek számunkra. Különbségeink a történelmünkből, kultúránkból és politikánkból erednek, amelyek az erdőgazdálkodással kapcsolatos eltérő politikákhoz és megközelítésekhez vezettek.’

“E különbségek miatt tanulhatunk egymás tapasztalataiból, és új ötleteket kínálhatunk egymásnak, amelyeket hasonló erdős területeinken alkalmazhatunk” – mondja Catanzaro.

A szén-dioxid-kibocsátás és a biológiai sokféleség az Egyesült Államokban is dominál a vitában

Másik hasonlóság Európa és az Egyesült Államok között az erdészeti ágazat forró kásája (angol nyelvben: krumplija): az erdők szerepe az éghajlatváltozásban. Hogyan kell kezelni az erdőket annak érdekében, hogy a lehető legtöbb szenet elnyeljék és tárolják, miközben nyersanyagot termelnek a fából készült termékekhez, amelyekre szükségünk van, és megóvják a biológiai sokféleséget – foglalja össze Catanzaro a fő kérdést.

“A vélemények megoszlanak. Egyesek nagyon is támogatják az aktív erdőgazdálkodást. Mások ugyanilyen szenvedélyesen támogatják az erdőgazdálkodás passzív megközelítését. És ha az erdőkkel aktívan kell gazdálkodni, akkor hogyan kell ezt tenni? Például legyen-e több folyamatos erdőborítású erdőgazdálkodás – ez mind az Egyesült Államokban, mind Európában gyakori vita.

Amerikai modell: Szomszédok mint erdészeti tanácsadók

2021 novemberében Catanzaro előadást tartott a Forest Networknek, amely az erdészeti tanácsadást (tanácsadói tevékenységet) támogatja Európában. Előadásában az Egyesült Államokban működő erdészeti tanácsadási modellről beszélt, amelyben a faluközösségek önkéntes véleményvezérei kapnak képzést erdészeti kérdésekben, hogy aztán más falubelieknek is tanácsot adhassanak.

‘A modellt már több mint 30 éve alkalmazzák, és az eredmények lenyűgözőek. A kiképzett polgárok olyan hálózatot alkotnak, amely erdei útmutatást nyújt. Ennek a megközelítésnek az az oka, hogy az erdőtulajdonosok általában először a szomszédokhoz és a barátokhoz fordulnak, amikor eljön az ideje, hogy döntéseket hozzanak az erdőjükkel kapcsolatban.’

‘Ez a kortársaktól egyenrangúakra épülő stratégia (peer-to-peer strategy) ráadásul nagyon költséghatékony is, olyan időszakban, amikor a finanszírozás csökken – mondja Catanzaro.

Paul Catanzaro reméli, hogy az éghajlati vita az erdők nagyobb megbecsüléséhez és az erdőtulajdonosok tanácsadása finanszírozásának növeléséhez vezet. Fotó: Harri Mäenpää, Studio Korento

Catanzaro sajnálja, hogy az elmúlt évtizedekben csökkentették az USA-ban az erdei útmutatásra szánt közpénzeket. Ugyanakkor reménykedik abban, hogy az erdők megbecsülése az éghajlatváltozásról szóló vitával együtt nőni fog.

“Az éghajlatváltozás megfékezésének egyik legköltséghatékonyabb módja az erdők egészségének és életképességének megőrzése. Remélem, hogy ez a jövőben az erdőtulajdonosok számára nyújtott tanácsadás finanszírozásában is tükröződik majd’.

Az online szolgáltatások az erdei iránymutatás részét képezik

Catanzaro Finnországban másfajta erdei tanácsadó hálózatba botlott.

‘Lenyűgöző, hogy mennyi erőforrást fordítanak a finn erdőtulajdonosok tanácsadására. Több csatornán keresztül is hozzáférhetnek a szolgáltatásokhoz’ – mondja Catanzaro. Teljesen érthetőnek és indokoltnak tartja a finnországi erdészeti tanácsadás terjedelmét.

‘A finnek rengeteg időt és energiát töltenek az erdeikben, mind a saját örömükre és hasznukra, mind pedig a közjó érdekében. Emellett jól tájékozottak az erdészeti kérdésekben, és az erdők elválaszthatatlanul összefonódnak az ország kultúrájával és identitásával.’

Catanzaro gyakorlati példaként a finn állam által ingyenesen biztosított metsaan.fi online szolgáltatást hozza fel, amelyen keresztül az erdőtulajdonosok áttekintést kapnak saját gazdaságaik fa- és természetvédelmi adatairól.

“Irigylésre méltó, ahogyan az erdészeti leltáradatokat összegyűjtötték, és ahogyan ezek az információk online ingyenesen hozzáférhetők. Ez arra ösztönzött, hogy hasonló online szolgáltatásokat fejlesszek ki a saját régiómban.’

Szauna, vendace és kolbász

Catanzaro 2021 őszén négy hónapra Finnországba költözött középiskolás korú lányával. A Joensuu-i Kelet-finnországi Egyetem és a Natural Resources Institute Finland vendégeként új ötleteket gyűjtött és bővítette hálózatait. A látogatás befektetés volt mind a szakmai fejlődése, mind az egyetem számára.

“Az ilyen típusú nemzetközi csere gyakran új kapcsolatokat, új kutatási területeket és új finanszírozási lehetőségeket eredményez. Ez mind nekem, mind az UMassnak jót tesz’. Az erdészeti ágazatban működő szervezetek meglátogatása mellett Catanzaro naptárát szaunaestek és nyúlvadászatok, valamint olyan helyekre tett látogatások töltötték meg, mint a Koli Nemzeti Park.

Arra a kérdésre, hogy megérte-e 6.500 kilométert utazni azért, hogy négy hónapot töltsön cserekutatóként Európában, Catanzaro nem habozik. “Teljes mértékben” – válaszolja az 50 éves docens. ‘Sok tanulságos és inspiráló beszélgetést folytattam Finnországban és az EU más részein’ – mondja Catanzaro, aki New Yorktól 200 kilométerre északkeletre él.

‘A finnországi utazásom mind személyesen, mind szakmailag forradalmi volt. Csodálatos volt elmerülni egy olyan társadalomban, amely ennyire nagyra értékeli az erdőket. Felfrissülve, megújulva és izgatottan térek haza’. A férfi azt is elmondta, hogy az út során szerelembe esett. ‘A finn palacsinta, a vendé (vagy vendace: egy fajta hal megsütve), a kolbász a tábortűz fölött az erdőben és a gombagyűjtés’ – sorolja Catanzaro azokat a dolgokat, amelyekért elvesztette a szívét. ‘És a szauna. A feleségemmel már tervezzük, hogy építünk egyet magunknak’.

Forrás: forest.fi

FATÁJ: Nos, ez a cikk nyilván kicsit önfényezés a finnek részéről, hogy mennyire elámult az amerikai fickó az ő nagyszerű, a magánerdő tulajdonosokat segítő szolgáltatásaiktól. Ugyanakkor jó bemutatása is e rendszernek és esetleg ötletet adhat arra: a hazai magánerdő gazdálkodásban érdekelteknek is érdemes lehet egyetemi vagy szakszövetségi szinten némi időt Finnországban eltölteni, tapasztalatot gyűjteni: mit lehetne abból a hazai magánerdő tulajdonosok és gazdálkodók javára hasznosítani. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nyugdíjba vonult a sóstói erdész

Következő cikk

A napelemek alkatrészei fából készülhetnek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések