FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Épül az első pálma-MDF üzem

A szomszédos datolyafarm, amely az NSPO új MDF üzemének nyersanyagát fogja szolgáltatni.

A Dieffenbacher a világ első, datolyapálma-levélből MDF-et előállító üzemét szállítja Egyiptomba. A HDF/MDF-üzem Toshka régióban épül, és a tervek szerint 2025 őszén állítja elő az első táblákat. A munkálatok idén áprilisban kezdődtek a helyszínen.

A projekt keretében a WESER Industrie- und Anlagentechnik GmbH mérnöki, beszerzési és építési specialistával, valamint az egyiptomi EPC-vállalkozó MT Mixersszel működik együtt a megrendelő National Service Projects Organization (NSPO) számára.

Az üzem 400 000 m² területű lesz, a Dieffenbacher gépszállítása egy Maier forgácsolósorral kezdődik (Maier dobos forgácsoló extra nagy betáplálási keresztmetszettel, amelyet kifejezetten nagy mennyiségű anyaghoz terveztek, egy betápláló szalagszállítóval, egy rezgésadagoló asztallal és egy integrált Maier visszadarálóval).

Tartalmazza továbbá a forgács tisztítást, a finomítót, a szárítót és a levegőosztályozót, a ragasztó előkészítést és adagolást, a formázó sort és a formázó állomást, egy CPS+ folyamatos présgépet Press Emission Control Systemmel, a nyers karton kezelését és a csiszolósort, a pántolósort és a pneumatikus rendszereket. Ezen kívül a Dieffenbacher gondoskodik az üzem automatizálásáról és villamosságáról.

A szerződés egy szilárd tüzelésű gőzkazánból és egy termoolajfűtőből álló 29 MW-os energiarendszerre is kiterjed.

“A korábbi BERTSCHenergy 2023 januárjában történt felvásárlása óta ez az első alkalom, hogy a Dieffenbacher Energy megoldását integráltuk a Wood üzletágunk egyik projektjébe” – magyarázza Stefan Zipf, a Dieffenbacher Wood üzletágának vezetője.

“Osztrák és német energetikai szakértőink Bludenzben és Eppingenben szorosan együttműködtek, hogy az NSPO számára olyan testreszabott megoldást nyújtsanak, amely tökéletesen megfelel a pálmahulladék elégetésének különleges követelményeinek.”.”

A 125 000 m3-es termelési kapacitású üzem a szomszédos, 40 000 hektáros datolyafarmról származó datolyapálma-hajtásokat fog felhasználni, és mintegy 500 új munkahelyet teremt.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Diffenbacher

Előző cikk

Falemezgyártás és -fogyasztás is csökkent

Következő cikk

Van-e elég faanyag (a Földön)?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések