FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai falemez-ipar kilátásai

Az európai faalapú lemezek 2021. évi éves jelentésének 2021-2022. évi adatai alapján az európai faalapú lemezek össztermelése 63,7 millió m3 – 10%-os növekedés – volt. A Covid-19 előtti 2019-es évhez képest a fa alapú táblák össztermelése 7,6%-kal nőtt, és a különböző típusú mesterséges táblák termelése 2021-ben nőtt. Közülük a forgácslapok kibocsátása elérte a 34 millió m3-t, ami 12%-os növekedést jelent.

Továbbá a közepes sűrűségű farostlemez (MDF) gyártása elérte a 12,9 millió m3-t, 7,6%-os növekedéssel. A orientált forgácslapok kibocsátása 2%-kal nőtt, és elérte a 7,2 millió m3-t. A könnyű farostlemez gyártása a jelentések szerint 12,6%-kal, 5,6 millió m3 -rel nőtt, a rétegelt lemez gyártása pedig 12,2%-os növekedéssel elérte a 3,2 millió m3 -et.

Az orosz-ukrán konfliktus miatti gazdasági szankciók miatt többen hajlanak a fa energetikai célú elégetésére, így a faalapú lemeziparral versenyezve a fából készült nyersanyagokért. A fahiány és a vegyi nyersanyagok instabil ellátása nehézséget okozott a gyáraknak a normál termelés fenntartásában.

Várhatóan a forgácslapok iránti kereslet 2022-2023 között tovább csökken, mielőtt újra fellendülne. Türkiye 2021-ben 500 000 m3 -es növekedéssel elősegítette az MDF iránti kereslet fellendülését Kelet-Európában. A magas infláció és az orosz-ukrán konfliktus azonban 2022-2023 között a kereslet erőteljes csökkenéséhez vezet.

Kínában 2019-2021 között folytatódott a kereslet a tájolt forgácslapok iránt. Az építőipari tevékenységek visszaesése miatt azonban a orientált forgácslapok iránti kereslet Nyugat-Európában zsugorodni fog, Kelet-Európában pedig erőteljes visszaesés várható. A nyírfa rétegelt lemez hiánya és az alternatív fafajok korlátozott lehetőségei akadályozni fogják a rétegelt lemez iránti keresletet. Összességében a rövid távú bizonytalanságok próbára teszik a kínálatot és a keresletet. Hosszú távon azonban a műlemezipar megerősödve kerül ki a recesszióból.

A faalapú lemezipar fakínálata kihívásokkal fog szembenézni, mivel az energetikai átalakulás versenyt teremtett a fáért az energiaiparban. Ugyanakkor az olyan új iparágaknak, mint a biomasszából előállított üzemanyagok és a biomasszából előállított vegyi anyagok, szükségük van fára. Várhatóan 2022-2023 között a falemezek iránti kereslet csökkenni fog, de az olyan területeken, mint az építőipar és a bútorgyártás, újra növekedésnek indul.

Az Európai Karton Szövetség célja, hogy a műkarton termékeken keresztül a fenntartható fejlődés új korszakát teremtse meg az építőiparban, a bútoriparban, a csomagolóiparban és más piacokon.

szerk/ford: Tóth János, forrás: PanelsFurnitureAsia

Előző cikk

A Stora Enso faipari termékek üzletága veszteséges 2023. első negyedévében

Következő cikk

Az erdei biomassza az éghajlatpolitikában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…