FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Városi fák a felmelegedés ellen

Fotó: John_T, Shutterstock

A városokban a fák ültetésének hatékonysága a városi hőmérséklet csökkentése érdekében regionálisan változó. Ez a tanulmány az európai régiók hűtési hatékonysági tendenciáinak különbségeiről számol be, és kiemeli azokat a kérdéseket, amelyek befolyásolják a hűtés előnyeit.

A fák városi területeken történő ültetése népszerű stratégia (Európában és világszerte egyaránt) a globális felmelegedés alatt álló városok hőmérsékletének csökkentésére. A stratégia viszonylagos eredményességét meghatározó konkrét feltételeket azonban nem értik teljes mértékben. Ez a tanulmány arra irányult, hogy a nagy adathalmazokat felhasználva feltárja azokat a fő tényezőket, amelyek megalapozhatják a városi faültetési programokkal kapcsolatos döntéseket.

A kutatók műholdas adatokat használtak a NASA Landsat faborításáról és talajhőmérsékletéről2000 és 2015 között a világ 806 városának „fahűtési hatásfokát” (TCE) modellező program. A TCE az a hőmérsékletcsökkenés, amelyet a fa borításának 1%-kal történő növelésével érnek el, Celsius/százalékban mérve (°C/%). Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központ meteorológiai adatainak felhasználásával a kutatók gépi tanulási modellt futtattak, hogy meghatározzák a potenciális kulcsfontosságú tényezők relatív fontosságát a TCE meghatározásában. Figyelembe vették továbbá a különböző tényezők változásait és a TCE-vel való kapcsolatukat a különböző globális régiókban az időszak során.

A kutatók azt mondják, hogy a TCE-t befolyásoló legfontosabb tényező a levélterületi index volt – a levelek sűrűségének mérése a fák lombkoronájában. Ahol ez az index magasabb volt – ami egy adott fafelület nagy felületét jelzi – a hűtési hatékonyság nagyobb volt. A kutatók szerint a második legfontosabb tényező a város „reflexiós együtthatója” vagy „albedo” volt. Ahol a városi albedo alacsony volt – sötét anyagokkal, mint például az aszfalt, amely sok hőt nyel el a napból – a TCE magasabb volt, mivel további fák árnyékolják a sötét felületeket, és korlátozzák az általuk elnyelt hő mennyiségét.

A kutatók arról számoltak be, hogy a TCE globálisan 45%-kal nőtt a vizsgálati időszakban, a 2000-es 0,2 °C/% -ról 2015-re 0,29 °C/% -ra, ami azt jelzi, hogy a fák ültetésének hatékonysága a városi hőmérséklet csökkentésének egyik módja. Azt mondják azonban, hogy figyelemre méltó különbség volt a globális régiók növekedésének mértéke tekintetében. A kutatók szerint a nyugat-közép-európai városok, valamint az Egyesült Államok és Japán északkeleti városai a TCE nagyobb növekedését tapasztalták ebben az időszakban. Ez valószínűleg összefügg a levélterület-index növekedésével, a városi albedo csökkenésével és a relatív páratartalom csökkenésével (városi környezetben), amely hozzájárul a növények több vízgőz felszabadításához, ami az egyik fő mechanizmus, amellyel a városi fák lehűtik a körülöttük lévő területeket. Eközben Dél-Európában, valamint Dél-Amerikában és Afrikában a TCE lényegesen alacsonyabb növekedést tapasztalt, ami egybeesett általában az alacsonyabb TCE-vel, és kevésbé markáns növekedéssel a fatakaró és a levélterület indexében.

A kutatók megjegyzik, hogy száraz talajviszonyokban a fák kevesebb vízgőzt bocsátanak ki leveleiken keresztül. Kiemelik a fák fenntartásának (a levélterületi index növelése érdekében) és az öntözésnek (a vízgőz keletkezésének támogatása) fontosságát a városi fák hűtési előnyeinek maximalizálásában.

A kutatók azt is állítják, hogy a TCE csökken a növekvő fatakarással, így a fák ültetése egy olyan városi területen, ahol nagyon kevés fa van, már nagyobb hasznot hoz, mint a sok fával rendelkező területen történő ültetés. Azt javasolják, hogy a jelentős fákkal borított városokban az ültetési programoknak ezért a város azon területeire kell összpontosítaniuk, amelyek a legalacsonyabb meglévő borítással rendelkeznek.

Tűz a görög szigeteken (2023. július)
További információk

A kutatók eredményeiket az öt méternél magasabb fás növényzetre alapozták, de nem tartalmaztak semmilyen ajánlást a fák magasságára vonatkozóan. A műholdas faborításra és a felszíni hőmérsékletre vonatkozó adatok nem különböztetik meg a fafajokat.

Forrás: EU

(A fenti gépi fordítás az EU honlapjába beépített fordítóprogram által.)

Előző cikk

Természet hatása a jólétünkre

Következő cikk

STIHL Timbersports verseny Karádon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések