FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdők újra társadalmunk középpontjába kerülhetnek

Joe Giddings a Built by Nature brit hálózatainak vezetője és az ACAN társalapítója. Fotó: Melchior Overdevest

Az ACAN társalapítója, Joe Giddings ebben az interjúban úgy véli, hogy a Timber Revolution logóján látható jövőt kellene megcéloznunk a fákkal vegyes közép- és magasépítésű, tömörfából készült épületek kombinációjával.

“Az én vízióm bizonyos szempontból igazodik ehhez az illusztrációhoz” – mondta Giddings a Yo Hosoyamada (fent) által a sorozathoz készített műalkotásról.

“Tényleg úgy gondolom, hogy sűrűn kellene építenünk a városainkat, és el kellene kerülnünk a városi terjeszkedést, és ha ezt a logikus következtetést követjük, akkor méretarányos épületekre van szükség.”

Joe Giddings társalapítója az Architects Climate Action Network (ACAN) nyomásgyakorló csoportnak és a Built By Nature brit hálózatainak vezetője, amely szervezet a faépítés felgyorsítását tűzte ki célul Európa-szerte.

“Nagyon sok építész nagyon szeretne tömeges faanyagot használni, de sosem jutnak messzire, mert ez trükkös” – mondta a Dezeen-nek. “Ez egyfajta küldetésünk. Tényleg nem kellene annyit építenünk, amennyit csak tudunk”

Szerkezeti tulajdonságaik miatt Giddings úgy véli, hogy az olyan tömegfából készült termékek, mint a kereszthasított faanyag, a ragasztott rétegelt fa és a rétegelt furnérfűrészáru a legalkalmasabbak az épített környezet szén-dioxid-mentesítésére, és nem a faváz, ahogy azt egyes szakértők javasolják.

A faváz kevesebb fát használ fel, mint a tömegfűrészáru, de csak három emeletig alkalmas a felhasználásra – jelentette ki. Eközben az erőforrás-igényesebb gépi fából készült termékek elég erősek ahhoz, hogy sokkal magasabb szerkezeteket is elbírjanak, így hozzájárulhatnak a városi sűrűség növeléséhez.

“Valójában csak ez a termékcsalád alkalmas az olyan épületekhez, amelyeket építenünk kellene” – mondta Giddings. “Szerintem tényleg a rétegelt furnérfát kellene vizsgálnunk.

Giddings azzal is érvel, hogy a tömeges faanyaggyártás együtt jár a meglévő épületek lebontásának csökkentésével, ami az építkezésekkel járó hatalmas üvegházhatású gázkibocsátás korlátozásának eszköze.

“Ha elképzelünk egy olyan jövőt, ahol nem bontunk le semmit, a faanyag a saját hasznára válik, mivel könnyű, és emeletekkel bővíthetjük a meglévő épületeket” – mondta.

“Tényleg nem szabad annyit építenünk, amennyit csak tudunk, és ha építkezünk, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy bioalapú anyagokból készüljenek. Ez az egyetlen módja annak, hogy az épített környezet hozzájáruljon az éghajlati válság leküzdéséhez”.”

A tömeges faanyagok építészetben való nagyobb mértékű elterjedésének egyik fő akadálya jelenleg a korlátozott ellátási lánc, mivel a gépi fa még mindig csak kis hányadát teszi ki a világszerte gyártott szerkezeti fatermékeknek.

Giddings azonban azt állítja, hogy a tömeges faanyagok iránti növekvő kereslet potenciálisan alapvető változást jelenthet a tájképünkben, amely ismét a fák köré összpontosul.

“Ha eléggé kiépítjük az ellátási láncot, és bizonyítani tudjuk a keresletet, az kereskedelmi ösztönzést teremt az erdők telepítésére” – tette hozzá. “Az erdők ismét társadalmunk középpontjába kerülhetnek.”

A Schmidt Hammer Lassen által tervezett 100 méter magas fatorony Svájcban épül. A kép a Schmidt Hammer Lassen jóvoltából

A tömeges faanyaggal kapcsolatos másik forró téma az egyre magasabb és magasabb épületek fából való építésének folyamatos versenye: a világ öt legmagasabb faépülete az elmúlt négy évben készült el, és Svájcban egy 100 méter magas, fából készült felhőkarcolót terveznek építeni.

Néhány szakértő kritikusan nyilatkozott erről a tendenciáról, mondván, hogy nem a lehető legjobban használja ki az anyagot. Annak ellenére azonban, hogy véleménye szerint a középmagas épületekre kellene összpontosítani, Giddings lát némi értéket a fából készült felhőkarcolókban.

“Fantasztikus látni, hogy igazán magas épületek épülnek fából” – mondta. “Ez azt hirdeti, hogy ez lehetséges. Természetesen valóban szükségünk van középmagas irodaházak és lakóépületek építésére, de a magas faépületek azt üzenik az embereknek, hogy ez lehetséges, és a reakció az, hogy hű, nem is tudtam, hogy ezt meg lehet csinálni fából. Mindig vissza kell térnünk a megtestesült szén-dioxidra”

Mindazonáltal határozottan állítja, hogy a fa egyszerű használata egy épület szerkezeti felépítésének részeként nem elég, és mindig a megtestesült szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kell összpontosítani.

“Mindig vissza kell térnünk a megtestesült szén-dioxid kérdésére, és minden egyes esetet a maga érdemében kell vizsgálnunk” – mondta.

“Nem szabadna olyan épületeket támogatnunk, amelyek a megtestesült szén-dioxid szempontjából meglehetősen rosszak, csak azért, mert van bennük egy kis fa”.

A Google gigantikus új londoni központjára utal, amelyet a BIG és a Heatherwick Studio tervezett, és amely jelenleg épül. A 330 méter hosszú épület részben fából készül, de még mindig nagy mennyiségű betont és acélt használnak fel.

“Igen, sikerült fát használniuk, de nagy része csak szabványos konstrukció” – mondta Giddings. “Nem tudom, hogy ünnepelnünk kellene-e, hacsak nem érnek el alacsony megtestesült szén-dioxid-értéket.”

Ehelyett a Studio RHE The Gramophone Works című, szintén londoni épületét említi, mint “példát arra, hogyan kellene építenünk”.

A tavaly befejezett projekt során a meglévő, 1930-as évekbeli betonépület 93 százalékát megtartották, és egy fa- és üvegszerkezettel felfelé és kifelé bővítették, hogy új irodahelyiséget alakítsanak ki.

“Ünnepelnünk kellene azokat a projekteket, amelyek a fát használják a kitöltéshez és a bővítéshez” – mondta Giddings.

Giddings a londoni The Gramophone Works-t említi, mint “példát arra, hogyan kellene építenünk”. Fotó: Dirk Lindner

Ahhoz, hogy a tömeges faanyag szélesebb körben elterjedjen, Giddings úgy véli, hogy a kormányoknak támogatniuk kell a felhasználásával kapcsolatos kutatásokat és a fő műszaki kihívásokat – a nedvesség behatolását és a tűzbiztonságot -, amelyek jelenleg a biztosítási és szabályozási akadályok alapját képezik.

Emellett hangsúlyozza annak fontosságát, hogy több építész tanulja meg, hogyan kell a faanyagot megfelelően használni.

Szerinte különösen a tűz “árnyalt és összetett kérdés”, amelyről őszinte vitát kell folytatni.

“Jelenleg nem kérhetünk meg bármelyik régi építészt, hogy tervezzen faépületet, mert nincs meg hozzá a tudás” – mondta. “A know-how nagy része csak néhány fórumon létezik”.

“Igazán összetett kihívással állunk szemben: nagyon gyorsan át kell állnunk a tömeges faanyagokra, de a tudás gyors elterjedésére is szükség van ahhoz, hogy ez az átállás lehetővé váljon, ami jelenleg nem történik elég gyorsan.”

Timber Revolution logo
Illustration by Yo Hosoyamada

Ez a cikk a Dezeen Timber Revolution sorozatának része, amely a tömörfa-szerkezetekben rejlő lehetőségeket vizsgálja, és azt a kérdést teszi fel, hogy a fához mint elsődleges építőanyaghoz való visszatérés egy fenntarthatóbb jövő felé vezetheti-e a világot.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Dezeen 03-21

Előző cikk

Kisfilm készül a Jeli Arborétumról

Következő cikk

Faépületek tűzbiztonsága



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések