FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természet hatása a jólétünkre

Fotó: Maridav, Shutterstock

Az emberek és az ökoszisztémák egészsége összekapcsolódik, és jól dokumentáltan bizonyított az az állítás, hogy jólétünk hasznot húz a természettel való kapcsolatból. Ez a tanulmány tisztázza az állampolgári tudományos projektek hatását és az „észre nem vett jó dolgokat”.

Jelenleg háromszoros bolygóválság van világszerte a biológiai sokféleség csökkenése, az éghajlatváltozás és a szennyezés miatt, amely mellett folyamatosan növekszik az emberek fizikai és mentális jóléte. A természet anyagilag hozzájárul az emberek életéhez, például beporzási szolgáltatások és növények révén, de fontos szerepet játszik életünk nem anyagi vonatkozásaiban is, mint például az életminőség, a jólét és a boldogság.

A természettel való érintkezés előnyei a „zöld térhez” való hozzáférést igénylik, ahol a jóllét pozitívan kapcsolódik a biológiai sokféleség „gazdagságához”. Ez a kapcsolat azonban nem „adagfüggő”: inkább bebizonyosodott, hogy a természettel való kapcsolatfelvétel módja, nem pedig az elkötelezettségek gyakorisága vagy időtartama az, ami igazán számít, különösen a természet jólétével kapcsolatos előnyök tekintetében a környezetvédő és a természetbarát megőrzési magatartások formájában.

A korábbi kutatások szerint öt út vezet a természet kapcsolatához: kapcsolat, szépség, jelentés, érzelem és együttérzés. Még a rövid pszichológiai beavatkozások is, mint például az érzékek használata, hogy észrevegyék, majd rögzítsék „három jó dolgot a természetben (3GTiN)”, növelték a természettel való kapcsolatot. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a természet három pozitív aspektusának – mint például a színes levelek, a madarak éneklése és a rovarok zümmögése – puszta észlelésével javíthatjuk hangulatunkat és jólétünket.

A fokozott természetkapcsolat fontos, mivel hosszú távú és klinikailag jelentős előnyökkel járhat az emberek mentális egészsége szempontjából. A kutatók azt állítják, hogy ez a környezetvédő magatartás fő mozgatórugója. A tanulmány célja annak megértése, hogyan lehet a polgárok tudományos tevékenységeit strukturálni a „természet-összekapcsolódási útvonalak” aktiválása érdekében, lehetővé téve az emberek számára, hogy hatékonyan vegyenek részt a biológiai sokféleséggel kapcsolatos adatokkal, és ezáltal megünnepeljék a természet egyszerű örömeit.

A kutatók megvizsgálták a természetközpontú tevékenységek hatását az emberek természettel való kapcsolatára és jóllétére. A kísérlet, amely egy két hónapos időszak alatt 500 résztvevőt toborzott, randomizációt, kontrollcsoportokat és különböző pszichometriai intézkedéseket használt a résztvevőknek a polgári tudományra és a természetfelismerő tevékenységekre adott válaszainak vizsgálatára.

A kutatók elismerik a tanulmány lehetséges korlátait – a nyílt nyilvános pályázati felhívás vonzhatta azokat, akik már nagyon kapcsolatban álltak a természettel (és talán kevésbé nyitottak a természettel való együttműködés előnyeire); az is lehet, hogy azok az emberek, akik jobban érdeklődnek a mentális egészség javítása iránt, és így potenciálisan érzékenyebbek voltak a beavatkozásokra. Emellett a mintában magas volt a nők részvétele (81%), de ez jellemző a természettel kapcsolatos szerepvállalási kampányokra, és összességében a résztvevők gazdagabb területekről érkeztek.

A résztvevők által végzett önbevallások elemzése megállapította, hogy a polgári tudomány, a 3GTiN és a kettő kombinációja jelentős pozitív hatást gyakorolt a természet kapcsolatára, a boldogságra, a jelentéstudatra és az élettel való elégedettségre. A 3GTiN (egyedül és a polgári tudományokkal együtt) azonban jelentős pozitív hatást gyakorolt a természetvédő viselkedésre is, ami nem csak a polgári tudományos tevékenységekkel történt. Minden tevékenység, amely a természet kapcsolatához vezető utakkal foglalkozik, de a 3GTiN-t használó emberek sokkal jobban értékelték a nyugodt és örömteli érzés mértékét, mint azok, akik egyedül a polgári tudományt végezték.

A civil tudományok résztvevői magasabb pontszámot értek el, mert úgy érezték, hogy különbséget tettek. A kombinált tevékenység legalább olyan erősen érintette a természethez kapcsolódó utakkal rendelkező embereket, mint a többi beavatkozás legmagasabb pontszáma önmagában. A kutatók azt sugallják, hogy ezek az eredmények rávilágítanak arra a lehetőségre, hogy szándékosan megtervezik a polgárok tudományos tevékenységeit, hogy fokozzák a természethez való kapcsolódást azáltal, hogy a 3GTiN megközelítés elemeit is magukban foglalják, miközben értékes nyomonkövetési adatokat is szolgáltatnak.

A természetalapú polgári tudományban való részvétel több lehet, mint a környezeti adatok gyűjtésének módja. Ez a tanulmány azt mutatja, hogy növelheti a jólétet és a természethez való kapcsolódást, és – a 3GTiN-nel kombinálva – fokozhatja a természetvédő viselkedést. A kutatók azt sugallják, hogy azáltal, hogy több természetfelkeltő megközelítést (azaz a természettel való érzelmi és érzéki kapcsolatot hangsúlyozó megközelítéseket) építenek be egy polgári tudományos projektbe, az önkéntes résztvevők előnyét növelni lehetne. Ezek a megállapítások azt mutatják, hogy olyan közpolitikára van szükség, amelynek célja az egységes egészségügyi szemlélet kialakítása, támogatva a közösségeket abban, hogy észrevegyék és figyelemmel kísérjék a közelben lévő mindennapi biológiai sokféleséget, amelyet az emberi és az ökoszisztéma egészsége egymástól függő elv vezérel.

További információk

Nagy-Britanniában a National Trust által közölt legfrissebb jelentése 2096 felnőttet vizsgált meg a természethez való hozzáállásukról. Megállapította, hogy a természettel való kapcsolat egyszerű formái – mint például a madárdal és a vadvirág illata – a legszorosabban kapcsolódnak a természetvédelmi tevékenységekhez. Egyszerűen a szabadban töltött idő nem növelte jelentősen annak esélyét, hogy az egyén védelmi akcióba kezdjen – ez az, amit az egyén az idejükkel tett.
Lásd: National Trust, Noticing Nature (2020). Elérhető ezen a címen – hozzáférés: 2023. július 17.].

A „Nature Notes” egy okostelefon-alkalmazás, amely arra ösztönzi Önt, hogy észrevegye és tudatosítsa a természetben elérhető jó dolgokat.

Forrás: EU

(A fenti gépi fordítás az EU honlapjába beépített fordítóprogram által.)

Előző cikk

Erdőtűz és hőség Olaszországban

Következő cikk

Városi fák a felmelegedés ellen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések