FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

10000 hektár erdő gazdátlan

Fotó forrása: Pexels

Buzău megyében több mint 10 000 hektárnyi erdőt – az összes erdőterület 10%-át – kell átvenniük az erdészeti hivataloknak, mivel a tulajdonosokat nem sikerült azonosítani.

Az erdészeti őrség adatai szerint 2023. január 1-jén Buzău megyében az erdőterületek területe 159 650 hektár volt, ami a megye teljes területének 26%-át jelenti (ezzel közel járnak az országos 28%-os átlaghoz). A tulajdonviszonyok jellege szerint az országos erdőalap állami és magántulajdonban lévő erdőkből áll. Az ellenőrzések nyomán a hatóságok megállapították, hogy több mint 10 000 hektárnyi erdőt elhagytak a tulajdonosaik, ezért lépéseket tettek annak érdekében, hogy azokat az erdészeti hivatalok átvegyék.

„Számos olyan erdőterület van, amelynek ismeretlen a tulajdonosa, vagy a tulajdonosok meghaltak, az örökösödési eljárás nem történt meg, gyakorlatilag elhagyatottak, nem lehet tudni, kivel kell beszélni, levelezni, ezért az állam úgy döntött, hogy átveszi őket és rendezi a kezelésükkel kapcsolatos összes költséget. Ez azt jelenti, hogy azonosítani kell ezeket a földeket, majd értesíteni kell a közigazgatási-területi egységet arról, hogy kezelés alá kell venni őket, majd azonosítani kell a határokat a terepen, azonosítani kell az illegális fakitermelést és a károkat, mert ezeket az erdészek kezelik, akik felelősek az ingatlanért. Eddig 10 557 hektárt azonosítottunk, 6216 hektárt vettünk kezelésbe, megállapítottuk, hogy az utóbbi időszakban 31 469 fát vágtak ki illegálisan mintegy 12 254 köbméternyi mennyiségben” – mondta a Buzău megyei erdőőrség koordinátora, Camelia Irimia.

A hatóságok további 5000 hektárnyi erdőt azonosítottak, amelyek esetében lépéseket tesznek a tulajdonosok meghatározására. „Még 5868 hektárt kell azonosítani, csak azt kell elemeznünk, hogy ezek a mostani rendelkezés hatálya alá tartoznak-e, ismert-e a tulajdonos, a városházákon már nincsenek nyilvántartások, mert a legtöbb területet a 1995/18-as törvény alapján adták át” – mondta Camelia Irimia az Agerpres szerint.

forrás: Maszol.ro

Előző cikk

​Szarvasbőgés-túrák a Pilisben

Következő cikk

Őszi ajánlatok a STIHL-től



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések