FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőbirtokosok támogatása

Tom Vilsack

Az Egyesült Államok kormányzata kedden közölte, hogy 150 millió dollárt fordít arra, hogy segítse a kisebb erdőterületek tulajdonosait partnerségre lépni olyan vállalatokkal, amelyek hajlandóak fizetni nekik a szén-dioxid-kompenzációért és más környezetvédelmi kreditekért.

Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter a támogatási programot a Black Landowners (földtulajdonosok szövetsége) konferenciáján jelentette be a tengerparti Georgiában, mondván, hogy azok a programok, amelyek lehetővé teszik a magáncégek számára, hogy a fák védelméért fizetve kompenzálják saját kibocsátásukat, eddig aránytalanul nagy területeket birtokló tulajdonosoknak kedveztek.

“Ahhoz, hogy ezek a kis, magántulajdonban lévő erdőtulajdonosok megtehessék, amire szükségük van és amit szeretnének, szükség van egy kis technikai segítségre” – mondta Vilsack a konferencia mintegy 150 résztvevőjének egy Brunswick-i templom báltermében. “És néha ezt a technikai segítséget nem könnyű megtalálni. És bizonyára nem könnyű megfizetni sem.”

A támogatási pénz a Kongresszus által alig több mint egy éve elfogadott, átfogó éghajlatvédelmi törvényből származik, és az alulhasznosított erdőtulajdonosokat célozza meg, köztük a katonai veteránokat és az új gazdákat, valamint a legfeljebb 1011 hektár (2500 acre) területet birtokló családokat.

A cél az, hogy több amerikai erdőterületet védjenek meg az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Az elmúlt évtizedben gyorsan bővült az a piac, amelyen a vállalatok fizetnek a földtulajdonosoknak azért, hogy saját szén-dioxid-kibocsátásuk ellensúlyozására fákat termesszenek vagy őrizzék meg, amelyek elnyelik a szenet a légkörből.

A kisebb családi földterületek tulajdonosai számára a szén-dioxid-kompenzáció vagy más kreditek értékesítése alternatív jövedelmet jelentene a fakitermeléssel vagy a birtokuk fejlesztőnek történő eladásával szemben.

A vállalatok dollármilliárdokat ölnek környezetvédelmi kreditekbe, de a kis földtulajdonosok számára ijesztő akadályok állnak a jogosultság előtt – mondta Rita Hite, az Amerikai Erdészeti Alapítvány elnök-vezérigazgatója. A részvételhez a tulajdonosoknak leltárt kell készíteniük erdőterületükről, földgazdálkodási tervvel kell rendelkezniük, és modelleket kell futtatniuk a földterület szén-dioxid-értékének kiszámításához.

“Korábban, ha nem rendelkezett legalább 2000 hektárral, nem vehetett részt ezeken a piacokon” – mondta Hite. “Nemcsak technikai akadályok vannak, hanem finanszírozási akadályok is”.

Az American Forest Foundation és a Nature Conservancy négy évvel ezelőtt indított egy közös programot, amely sok költséget fedez a családi földtulajdonosok számára, ha szén-dioxid-kompenzációt akarnak értékesíteni a földjeikre.

Ezek a csoportok és más nonprofit szervezetek a Biden-kormányzat programja keretében akár 25 millió dollárnyi támogatásra is pályázhatnak, hogy közvetlen segítséget nyújtsanak a földtulajdonosoknak. A pénzből szakembereket lehetne fizetni, akik segítenének a tulajdonosoknak földgazdálkodási terveket kidolgozni, vagy összekötnék őket a projektmenedzserekkel, akik közvetítőként működnek a tulajdonosok és a környezetvédelmi krediteket kereső vállalatok között.

A támogatásokat John Littles, a georgiai konferenciának otthont adó Fenntartható Erdőgazdálkodás és Afrikai Amerikai Földmegtartó Hálózat egyik vezetője üdvözölte. A csoport 1600 földtulajdonost képvisel nyolc déli államban – Alabama, Arkansas, Georgia, Mississippi, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Texas és Virginia -.

“Legtöbbször kimaradunk – pontosabban a színes bőrűek” – mondta Littles. “Nem kapjuk meg a lehetőséget, hogy segítsünk a programok kialakításában, így a programokat most főként a nagy földbirtokokra és a nagy területekre tervezik”.”

Littles elmondta, hogy hálózata azt tervezi, hogy az új program keretében pályázik támogatásra. De nem tudja még megbecsülni, hogy a földtulajdonosok részéről mekkora lesz az igény. Szerinte ez nagyban függ attól, hogy a kisebb területű tulajdonosok elég pénzt kapnak-e a természetvédelmi kreditekből.

“Azt hiszem, ezt még korai lenne megmondani” – mondta Littles. “De a földtulajdonosok számára előnyösnek kell lennie.”

Hite, az American Forest Foundation munkatársa szerint a kis területű földtulajdonosok ne számítsanak nagy nyereségre a környezetvédelmi kreditek eladásából. Elmondta, hogy a csoport Family Forest Carbon Programjában részt vevő tulajdonosok átlagosan körülbelül 10 dollárt keresnek hektáronként egy év alatt.

“Számít ez egy 10-12 hektáros földtulajdonosnak? Nem fognak meggazdagodni tőle” – mondta Hite. “De valószínűleg ki fogja fizetni az adót.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: APNews 08-22

Előző cikk

Erdőtüzek műholdas előrejelzése

Következő cikk

Csereerdősítés új szabályai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések