FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Södra befektetés MI/AI-vállalatba

A Södra Ädla a közelmúltban lett a Nordic Forestry Automation (NFA) új partnere. A vállalat az autonóm járművek szenzortechnológiáján és AI-algoritmusokon alapuló, új generációs kezelőtámogató rendszereket fejleszt erdei gépekhez. A befektetés a Sveaskoggal és az Almi Invest Syddel közösen valósul meg, és összesen 10 millió svéd koronát tesz ki.

Az erdő ritkítása folyamatos döntéshozatalt jelent, hogy mely fákat és hányat kell kivágni az erdő különböző értékeinek legjobban történő előmozdítása érdekében. Az erdő hosszú távú fejlődése szempontjából fontos, hogy a ritkítási műveletet hogyan hajtják végre, de általában kézzel és az egyes gazdálkodók tapasztalatai alapján végzik. A ritkítási feladat megkönnyítése érdekében a Nordic Forestry Automation (NFA) kifejlesztett egy mesterséges intelligencia alapú rendszert, amely folyamatosan támogatja a kezelőt az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

A vállalat 2021-ben indult az alapítók önvezető járművekkel és AI-algoritmusokkal kapcsolatos kutatómunkája alapján. Az alapítók a Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP) elnevezésű nemzeti svéd kutatási kezdeményezés keretében folytatott doktori tanulmányaik során ismerkedtek meg. Az NFA a közelmúltban 10 millió svéd koronás befektetési tőkét kapott a Södra Ädla, a Sveaskog és az Almi Invest befektetési társaságtól.

“Az erdei ritkítás olyan mesterség, amely 100 százalékos összpontosítást igényel, és amelynek elsajátítása több évet vesz igénybe. A teljes kognitív terhelés a vadászpilótákéhoz hasonlítható. Az érzékelő alapú kezelői támogatás jobb feltételeket biztosít az üzemeltetők és az erdőtulajdonosok számára az erdei értékek előmozdításához. Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy új partnereinkkel együtt folytathatjuk e technológia fejlesztését” – mondta Lars Svensson, az NFA vezérigazgatója.

Beruházás a fejlesztés felgyorsítására

A kezelő támogatásával az NFA rendszere költséghatékonyabbá teszi a fakitermelést, ami javítja az erdőtulajdonosok jövedelmezőségét. Emellett a technológia új lehetőségeket teremt a helyi erdőátalakításokra, és lehetővé teszi a biológiai sokféleséget és a szén-dioxid-tárolást elősegítő alternatív erdőgazdálkodási módszerek szisztematikus és költséghatékony végrehajtását.

Az új beruházás lehetővé teszi az NFA számára, hogy tovább gyorsítsa fejlődésének ütemét. A rendszert 2022-ben és 2023-ban kísérleti projektekben tesztelték az SCA-val és a Sveaskoggal, 2023 őszén pedig a vállalat megkezdi a sorozatgyártás-előtti termékek bevezetését a Södra, a Sveaskog és az SCA-val.

“A beruházás és az erdészeti vállalatokkal való szoros együttműködés azt jelenti, hogy a rendszereket már korai szakaszban ki tudjuk telepíteni, és továbbra is szorosan együttműködhetünk az üzemeltetőkkel. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan rendszereket építsünk ki, amelyek valódi változást hozhatnak az erdőben – mind az üzemeltetők, mind az erdőtulajdonosok számára” – mondta Lars Svensson.

Jobb lehetőségek az erdőtulajdonosok számára

Az NFA üzemeltetői támogatás bármilyen típusú fakitermelő gépre utólagosan felszerelhető, és támogatja az üzemeltetőket az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában. A rendszer automatikusan és valós időben méri, pozicionálja és osztályozza a gép körüli összes fát. Emellett centiméteres pontossággal megadja a gép és a vágófej helyzetét is. Az egyes fákra vonatkozó adatokat folyamatosan összegyűjti, és egy jelentéssel együtt eljuttatja az erdőtulajdonosnak, ami nagyobb átláthatóságot, a fakitermelés minőségbiztosítását és új lehetőségeket biztosít az erdőtulajdonosok számára alternatív gazdálkodási módszerek alkalmazására.

Ez a tényező és a gépkezelők jobb munkakörnyezete a Södra Ädla beruházásának néhány oka.

“Nagyon örülünk az NFA-ba történő befektetésünknek. A vállalat mesterséges intelligencia alapú kezelőtámogatása jó példa azokra az üzleti modellekre és technológiákra, amelyekbe a Södra Ädla szeretne és szándékozik befektetni. A technológia egyszerűbbé és pontosabbá teszi a ritkítást, és az erdészeti intézkedések szélesebb körét teszi lehetővé. A technológia a ritkítást az üzemeltetők számára is megkönnyíti, ami végső soron több vállalkozót és erdőgépkezelőt vonzhat az ágazatba. Az NFA technológiája közvetlen értéket teremt az erdőbirtokok számára, és alig várjuk, hogy hozzájárulhassunk a vállalat fejlődéséhez” – mondta Erik Bengtson, a Södra Ädla befektetési igazgatója.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Södra

Előző cikk

Erdőmánia – 7. rész

Következő cikk

A legidősebb magyar fafaragó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések