FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MI az erdőtüzek ellen

A legmodernebb technológia alkalmazása az erdőtüzek megfékezésében is segíthet. Egy dán startup-cég, a Robotto arra fejlesztette ki a mesterséges intelligenciával (AI) felszerelt drónjait, hogy valós időben kövesse, figyelje, elemezze az erdőtüzeket.

A kvadkopter önállóan repül, módszeresen átkutat egy előre meghatározott területet. Hőkamerája adatokat továbbít egy mesterséges intelligencia egységnek.

A cég társalapító-vezérigazgatója elmondta, “általában, amikor a tűzoltók kivonulnak egy erdőtűzhöz, 12 órával, rosszabb esetben 24 órával korábbi tűzvédelmi térképekre támaszkodnak. Így valahányszor bevetésre érkeznek, áttekintést kell kapniuk az aktuális helyzetről, ami a tűz tényleges leküzdésétől von el időt. Az erdőtüzek korai szakaszában az első pillanatok kritikusak annak érdekében, hogy a tűz ne fusson ki az ellenőrzés alól. A mi technológiánkkal azonnali áttekintést kaphatnak arról, hogy hol van a tűz, mekkora a mérete, hol a legintenzívebb, és ezután el tudják osztani az erőforrásokat” – magyarázza Kenneth Richard Geipel.

A technológián 2018-ban a görögországi, svédországi és kaliforniai erdőtüzek idején kezdtek el dolgozni, és már a katalóniai tűzoltók használják, akik a tesztelésében is közreműködtek.

Ez a technológia nem csak a tűzoltásban hasznosítható. Még idén Ausztráliában a veszélyeztetett koalák kiszűrésére és megfigyelésére, Ugandában pedig az orvvadászat megelőzésére fogják használni.

forrás: EuroNews 09-19

Előző cikk

Erdeink egészségi állapota 2022

Következő cikk

Kanadai erdőtüzek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések