FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A legidősebb magyar fafaragó

Az ország legidősebb fafaragója otthonában fogadta stábunkat. Jakkel Mihály immár 93 esztendős, és máig csodák születnek a kezei alatt. Családi házát több mint 200 faragott alkotás díszíti, a többi között az aradi vértanúk portréi és Puskás Ferenc arcképe is fellelhető nála. Feleségével, Panni nénivel 64 éve élnek boldogan, így a jó házasság kulcsáról is beszélgettünk velük.

A 93 esztendős Jakkel Mihály gyöngyösi otthonában jártunk, amelynek minden szeglete egy ősi mesterségről, s egy megpróbáltatásokkal teli életútról is mesél. Mihály bácsi szinte az egész életét a fafaragásnak szentelte, kezei alatt még napjainkban is csodák születnek. Az ország számos pontján megtalálhatóak alkotásai, amelyek elsősorban a szőlészet, a borászat, az állattenyésztés, az erdőgazdálkodás és a magyarság történetének témáit ölelik fel. Több mint 100 hazai kiállításon, és világkiállításokon is bemutatkozott műveivel.

Nemcsak a műhelynek, az udvarnak sincs olyan pontja, ahol ne lennének ott vendéglátónk műremekei. Bármerre nézünk, igazi különlegességekre bukkanunk. Például egy életnagyságú, szarvas szobor is éke a portának, amely három mázsa gipszből készült, de megpillantjuk a 13 aradi vértanú fába faragott képét is, mellyel nemrég készült el Mihály bácsi. 

A házba belépve az az érzésünk támad, mintha egy kiállításra érkeztünk volna. A falon több mint 70 vadász trófea, az előtérben közel 200 fába faragott tárgy és kép sorakozik. A könyvtárszobában harminc nagy magyar portréja, köztük II. Rákóczi Ferencé, Széchenyi Istváné és Kossuth Lajosé. A szoba egyik falán egy több méter magas alkotás azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja országunkat. Kíváncsiak voltunk, egy ilyen monumentális alkotás mennyi ideig készül.

Jakkel Mihály életútját, művészetét és munkásságát számos díjjal ismerték el, s azt mondja, abban bízik, hogy a fába formázott munkái a felnövekvő generációk lelkében, szívében is mély gyökereket ereszt, idézve a múltat, megőrizve magyarságtudatunkat, Istenbe vetett hitünket.

forrás: HírTV

Előző cikk

Södra befektetés MI/AI-vállalatba

Következő cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – szeptember 26.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések