FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Városi erdők a forróság ellen

A városi erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait, élhető környezetet teremtenek a nyári forróságban is– közölte Nagy István agárminiszter, a közösségi médiában közzétett videójában.

A tárcavezető arról beszélt, hazánkban az erdők azok, amelyek elsősorban felelnek a széndioxid-megkötéséért, a jó levegőért és hatékonyan segítik az átlaghőmérséklet csökkenését. A forró nyári hónapokban különösen a városi területeken nagy a szerepük, hiszen a beépítettség miatt itt hatványozottan érvényesülnek a klímaváltozás negatív időjárási következményei.

Nagy István kifejtette, az agrártárca éppen ezért minden eszközzel segíti új erdők és fás területek létrehozását és a meglévő városi erdők fenntartását. Ezt szolgálják az elmúlt időszak olyan sikeres kormányzati kezdeményezései, mint az Országfásítási vagy a Településfásítási Program. Emellett az állam egymillió hektár élő erdőterület fenntartásáról gondoskodik, a jogszabályok segítségével pedig a magántulajdonú erdőkben is segíti a klímavédelmi hatások érvényesülését. Mindezek hozzájárulnak a városok élhetőségéhez, különösen a fővárosban és annak közvetlen környezetében.

Fotók: Pelsőczy Csaba

A miniszter kitért arra is, hogy a fővárosi erdőterületek több mint fél évszázada a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe tartoznak. Budapesten és az agglomerációban mintegy 65 ezer hektárnyi állami erdő szolgálja közvetlenül a lakosság jólétét, így magában a fővárosban a zöldterületek gerincét is maguk az erdők jelentik.

Nagy István emlékeztetett, az idén fennállásának 150. évfordulóját ünneplő fővárosban új ökológiai és gazdasági kihívásokkal kell szembenézni az erdők fenntartása során. Ennek kezelésére indította el a Pilis Parkerdő a Városierdő-fejlesztési Programot. A hosszú távú stratégia legfontosabb célja az állami társaság által gondozott budapesti és agglomerációs erdők ökológiai értékének növelése, valamint klímavédelmi és rekreációs funkcióinak a megerősítése. Mindez pedig a kormányzat az irányú eltökéltségét mutatja, miszerint elkötelezett a magyar erdők és természeti értékek védelme, gyarapítása és fenntartható használata mellett – fejtette ki az agrárminiszter.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Országos tűzgyújtási tilalom

Következő cikk

A jövő faépítészete - meghívó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések