FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldek aggódnak az új erdőtörvény miatt Romániában

Fotó: Beliczay László

A WWF Románia szerint az új erdészeti törvénykönyv kidolgozásakor a hatóságok nem veszik figyelembe a szakértők és a civil társadalom javaslatait, így hatástalan marad az illegális fakitermelés elleni fellépés.

A környezetvédő szervezetnek az Agerpres által idézett pénteki közleménye szerint ilyen körülmények között fennáll az a veszély, hogy az erdészekre továbbra is rátámadnak a fatolvajok, a helyi közösségek nem jutnak hozzá az erdők erőforrásaihoz, és „a fullasztó bürokrácia” miatt az egész erdészeti ágazat összeomlik.

Ráadásul azt kockáztatjuk, hogy kevesebb erdőnk marad, liberalizálják a fakitermelést, az állami erdők »kisajátításának« új hulláma indul el, és lemondunk a megfelelő környezetvédelmet és a biológiai sokféleség megőrzését biztosító felelős gyakorlatokról” – idézte a közlemény Radu Vladot, a WWF Románia erdészeti programjának felelősét.

A környezetvédő szervezet képviselői listát készítettek az új erdészeti törvénykönyv legaggályosabb rendelkezéseiről.

Többek között kifogásolják, hogy a jogszabály tervezete szerint továbbra sem minősül bűncselekménynek a 10 köbméternél kevesebb faanyag engedély nélküli szállítása, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a fatolvajok leggyakrabban használt módszere az árukísérő okmányok meghamisítása. Ennek megfelelően egy gazdasági szereplő 100-ból csak egy szállítmány esetében kockáztat egy szerény, 200 és 1000 euró közötti bírságot, ha a szállított faanyagmennyiség és az árukísérő iratban szereplő adat között 10 köbméternél kisebb az eltérés.

„Ki venné meg a buszjegyet, ha a bírság kisebb lenne a jegy áránál, és az ellenőrzések rendkívül ritkák, véletlenszerűek és esetlegesek lennének?” – fogalmazott közleményében a WWF Románia.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A zöld szervezet emlékeztetett arra, hogy jelenleg egy erdőtulajdonos nem vághat ki több fát, mint amennyit az erdő egy év alatt termel. Ám az új törvénykönyv tervezete lehetővé teszi a következő évek termésének terhére végzett fakitermelést is.

„Az előírás egyértelmű korlátozás nélküli alkalmazása aláássa a fenntartható erdőgazdálkodás alapvető elvét” – állapította meg a WWF Románia. Emellett a szervezet szerint a jogszabályjavaslat „zöld utat” ad az állami erdők visszaszolgáltatásának, az erdőktől függő közösségek pedig ismét „a rövidebbet húzzák”, mivel nem könnyítik meg az erdők erőforrásaihoz való hozzáférésüket. Felróják továbbá, hogy a restitúció megkönnyítésével a hatóságok „tökéletesen figyelmen kívül hagyják” az állami erdőállományon kívüli nagyjából 500 000 hektár erdő iránti aggodalmakat, mivel „nem lesz már meg a kötelezettség arra, hogy ezeket erdőként kezeljék”.

A felmerült aggályaik miatt a WWF Románia azt kéri, hogy az új erdészeti törvénykönyvet ne sürgősségi rendelettel fogadja el a kormány, hanem vitassák meg a parlamentben, ahol a tervezet jelzett hiányosságai kiküszöbölhetők.

forrás: Krónika

Előző cikk

FaFeri Kft automata lapraktárt avatott

Következő cikk

Egererdő tavaszi erdőfelújításai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések