FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld irányba halad Románia

A környezetvédelem területén visszafordíthatatlan reformok indultak el Romániában az elmúlt két és fél évben, újítások sorát vezették be, és az országgal szemben indított kötelezettségszegési eljárások tucatjait sikerült lezárni – mutatott rá Tánczos Barna, a napokban lemondott bukaresti kormány távozó környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere.

Az RMDSZ-es politikus a mandátumát összegző sajtóértekezleten kifejtette: a környezetvédelem több mint egy intézményrendszer vagy egy egyszerű elvégzendő feladat. Egy olyan létforma, amelyben embereknek, közösségeknek hinniük kell ahhoz, hogy szebbé, tisztábbá tudják tenni Romániát. Úgy értékelte: a tárcánál magasra tették a mércét, és olyan mentalitásváltást sikerült elérni, amely a politikai pártok célkitűzésein túl az egész ország céljává tette a környezetvédelmet.

Erdőgazdálkodás, hulladékgazdálkodás területén szerinte olyan újdonságokat hoztak, amelyek meghatározzák a közpolitikákat, olyan digitalizált rendszereket vezettek be, amelyek megkönnyítik a következő adminisztráció dolgát.

Amint mondta, átfogó, csaknem 300 ezer hektárra kiterjedő erdősítési programok indultak, az illegális fakitermelés megfékezése érdekében pedig egy Európában egyedülálló megfigyelési és ellenőrzési rendszert vezettek be: a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszer az ország egész területén elhelyezett kamerahálózattal követi a faanyagszállítmányok útját.

Ételt kunyeráló medve a Szent Anna-tó felé vezető út mellett 2022 júliusában
Ételt kunyeráló medve a Szent Anna-tó felé vezető út mellett 2022 júliusában / Fotó: MTI – Kátai Edit

A biodiverzitás terén kiterjesztették és fokozták a nemzeti parkok védelmét, a medvepopuláció túlszaporodásának problémájában is visszahozták a racionális, tudományos alapokon nyugvó döntéseket – magyarázta a távozó miniszter. Első lépésben lehetővé tették a veszélyes egyedek eltávolítását, ami – a riogatások ellenére – “nem eredményezett semmilyen vérengzést”, és Tánczos Barna aláírta azt a miniszteri rendeletet is, amely visszahozza a vadászati kvótákat a medvepopuláció kontrollját megfelelő szakmai háttérrel.

A roncsautóprogrammal tavaly először sikerült több mint 100 ezer környezetszennyező gépkocsit kivonni a forgalomból, idén jó esély van a 200 ezres számot is meghaladni. A környezetvédelmi alapnál végzett digitális fejlesztések révén fel lehetett pörgetni a napelemprogramot is, most már csak az európai projektek minisztériumán múlik, mekkora összeggel tudja támogatni a megújuló energiaforrásra történő áttérést, amely iránt hatalmas az érdeklődés, tízezrek jelentkeznek a támogatásra, így idén akár 150 ezer házra is fel lehetne szerelni a napelemeket.

Az év végén induló betétdíjas rendszer kidolgozásával az utóbbi két évtized legátfogóbb logisztikai rendszerét készítették elő, így decembertől bármely megvásárolt palack visszaváltható lesz.

A hulladékgazdálkodásban “úgy zárták le a határokat”, hogy ma minden egyes érkező hulladékszállítmányt az úticélig le tudják követni, hova viszik azokat újrahasznosítás céljából. “Nem engedjük, hogy Románia Európa szemétládájává váljon” – szögezte le a távozó miniszter.

Forrás: MTI 06-15

Előző cikk

woodPoP: kapcsolat - együttműködés - tudásmegosztás

Következő cikk

6 millió hektár erdő égett le idénStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések