FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A jövő a kezünkben van

A Telekom Veszprém nem csak a pályán, hanem a környezetünkben is szeretne maradandót alkotni, ezért a Climate Action Kft. és a Bakonyerdő Zrt. összefogásával kilenc kézilabda-pályányi területen erdőtelepítési projektbe kezd. Mindamellett, hogy Veszprém vármegye erdeinek területe tovább növekszik, az új erdő kutatási, kísérleti lehetőséget is biztosít a klímaváltozás elleni munkákban, ami hozzájárul erdeink egészségi állapotának javulásához.

Csapatunk a Bakonyerdő Zrt. területén Sevinger Zsolt cégvezető-, Nagy László sportigazgató-, a csapatot képviselve pedig Andreas Nilsson, Yahia Omar és Ligetvári Patrik képviseletében, a Bakonyerdő Zrt. részéről, Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök, Némethi Kálmán Balatonfüredi Erdészet igazgató és Túróczi Balázs erdőgondok szakmai vezetésével megtekintette azon területet, melyen a tereprendezést követően elültetésre kerül majd Klubunk erdeje, a Telekom Veszprém Forest, ami nem mellesleg a Dunántúli Piros túraútvonal közelében található.

Szezon végéig szeretnénk elérni, hogy mindegyik játékosunk elültesse saját facsemetéjét a Telekom Veszprém Forest-ben. További céljaink között szerepel az is, hogy látogathatóvá tegyük csapatunk erdejét a szurkolóink és mindenki számára, aki szeretne ellátogatni a jövő kézilabda erdejébe.

A Telekom Veszprém számára nagyon fontos a környezetvédelmi fenntarthatóság és a karbonlábnyom csökkentésére tett törekvés, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a klímaváltozás hatásai egyre jobban érzékelhetők a mindennapjainkban is, ez mindenkire egyre több terhet ró. A Telekom Veszprém Forest egy olyan fenntartható jövőbe mutató kezdeményezés, melyet szurkolóinkkal és játékosainkkal együtt hozunk létre, hiszen minden szurkoló, aki jegyet vásárol bármely mérkőzésre, velünk együtt járul hozzá, hogy ez a kezdeményezés sikeres legyen.

Klubunk kezdeményezése példamutató, mert minden egyes elültetett fa, minden új hektár erdő fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívása. A legösszetettebb földi életközösségnek számító erdőségek a klímaváltozás következményeként nemcsak jelentős változásokon mennek keresztül, hanem tudatos tevékenységgel, odafigyeléssel fenntartható eszközt jelentenek a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében is. A Bakonyerdő Zrt. a Bakony és a Balaton-felvidék erdeinek kezelőjeként stratégiai küldetésének tartja a felelős, fenntartható erdőgazdálkodást és annak népszerűsítését. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordít erdőterületeinek kezelésére, a fával borított területek gyarapítására, a faanyagtermelést nem szolgáló és a folyamatos erdőborítás melletti erdőgazdálkodási módszerek, pl.: az örökerdő gazdálkodás területarányának növelésére. Ezt a célt szolgálja a több ezer hektáron végzett természetes erdőmegújítás, az elmúlt 5 évben elvégzett, mintegy 130 hektár új erdő telepítése, a Település fásítási programban való aktív részvétel, az ökológiai kutatások és a társadalom környezeti nevelésének ügye. A Bakonyerdő Zrt. a közösségi, civil faültetési kezdeményezések támogatására, az aktív erdei turisztikai létesítmények fenntartására és az erdők védelmére is kiemelt figyelmet fordít.

Az időjárás szélsőséges eseményei – a klíma szárazodása és melegedése, a forró- és hőségnapok számának emelkedése, a csapadékesemények intenzitása, a viharok, a csapadék évszakos eloszlásának változása a minket körülvevő zöld természeti környezet életére is hatalmas kihívást jelent. A fák és az erdők hosszú életűek és helyhez kötött életmódot folytatnak. A klímaváltozás annyira felgyorsult, de a fák csak lassan, evolúciós léptékben képesek alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Ezért olyan, dél, délkelet európai tölgy fafajok telepítése történik, amelyek a jövőben alkalmasak lehetnek stabil és ellenállóbb erdők fenntartására. Az erdész szakemberek a beültetett területen több évig tervezik az újabb fafajok életképességének, növekedésének, ellenálló-képességének megfigyelését, mérését, épp az alkalmasság megítélése érdekében. Így az új erdő létrehozása több hosszútávú célt is szolgál!

forrás: Bakonyerdő Zrt / Telekom Veszprém

Előző cikk

Településfásítás - Kömlőd

Következő cikk

Tűzgyújtási tilalom megszűnt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések