FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hol fér el 3 milliárd fa?

Az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiájának célja, hogy 2030-ig 3 milliárd fát ültessenek az ökoszisztémák helyreállítása és a biológiai sokféleség javítása érdekében. A következőkben kiszámítjuk azt a földterületet, amely szükséges lenne az újonnan ültetett fák ilyen nagy számának fenntartásához, figyelembe véve a különböző fafajokat és ültetési rendszereket az EU tagállamaiban.

Az erdőterület nettó változása tagállamonként (2010-2019). balra: az összes erdőterület nettó változása, jobbra: az erdőterület összetétele természetes úton keletkező erdőkből (zöld) és telepített erdőkből (barna).

Egy közelmúltban publikát kutatás megállapította, hogy 3 milliárd fa telepítéséhez 0,81 és 1,37 Mha közötti területre lenne szükség (átlagosan 1,02 Mha). Az EU-ban a 2010 óta eltelt időszakban 2,44 Mha erdőterjeszkedés történt, ami azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy 3 milliárd fa nagy számnak tűnik, ez a cél jóval alacsonyabb, mint az EU-n belüli történelmi erdősítési arány, azaz a múltbeli tendenciának csak 40%-a.

A 2030-ra prognosztizált új erdőtelepítések területe (MHa).

Az erdőterjeszkedés mértéke az EU-ban nem haladja meg a múltbeli tendencia 40%-át. A felhagyott mezőgazdasági területeket gyakran javasolják erdősítési kapacitásként. A HIstoric Land Dynamics Assessment+ adatbázisból két időbeli küszöbérték (2009 vagy 2014 óta felhagyott mezőgazdasági területek) alkalmazásával becsüljük meg a felhagyott mezőgazdasági területek nagyságát, hogy meghatározzuk a potenciális fásítási területeket.

A felhagyott mezőgazdasági területek területe 2009 óta 2,6 Mha (potenciálisan 7,2 milliárd fa elhelyezésére alkalmas), 2014 óta pedig 0,2 Mha (potenciálisan 741 millió fa elhelyezésére alkalmas).

A tanulmány rávilágít arra, hogy elegendő terület állhat rendelkezésre ahhoz, hogy a 3 milliárd faültetési célt a mezőgazdasági művelésből felhagyott földterületeken lehessen megvalósítani. A felhagyott földterületeken kívüli nagyszabású erdősítésnek azonban a világ más részein is lehetnek kiszorító hatásai, mivel a mezőgazdasági termények és az állatállomány importja során az erdőirtás megtestesül. Ez semmissé tenné az uniós erdősítés várható előnyeit. Ezért lehet, hogy az EU viszonylag alacsony fásítási ambíciói valójában jobbak az ilyen kiszorító hatások elkerülése szempontjából.

A kutató csoport javaslata: a faültetési célokat EU-szerte úgy határozzák meg, amely figyelembe veszi az ökoszisztéma fizikai dinamikáját és a társadalmi-gazdasági feltételeket is.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EnvironmentalResearchLetters

A 3 milliárd fa ültetését mutató számláló állapota 2024. 01. 29-én (kattints a képre és betöltődik a forrás-oldal)
Magyarországról továbbra is csak a Főkert (Budapest) csatlakozott a kezdeményezéshez

Előző cikk

Zöld Civil Díjak és Emlékdíjak

Következő cikk

Készházgyárban készül már sok-sok családi ház



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések