FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fókuszban a zöld finanszírozás

Kiadta a tavalyi évre vonatkozó Fenntarthatósági Jelentését az MBH Bank – a most publikált jelentés az MKB Bank Nyrt. 2022-es tevékenységéről készült, amelynek jogutódja 2023. május 1-től az MBH Bank Nyrt. A Bank 2022-ben elsősorban az ESG keretfeltételek megteremtésén dolgozott, ugyanakkor fontos volt a zöld finanszírozás elindítása, melynek keretében a legfontosabb eredmények között szerepel például, hogy a bank mintegy 50 milliárd forint értékben finanszíroz naperőmű projekteket, valamint mintegy 55 milliárd forint értékben helyezett ki forrásokat zöld irodaházak számára.

Partner a fenntartható pénzügyekben

2022 óta a bank már minden hitelezési folyamatra és ügyfélszegmensre – lakossági hitelek (lakáscélú), mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok – rendelkezik ESG kockázatértékelési módszerrel. A lakossági aktív hiteltermékek keretében támogattuk a lakossági ügyfeleink energiahatékonysági törekvéseit (például fűtéskorszerűsítés, napelemek telepítésének finanszírozásával), de egyre több online hiteltermék is elérhetővé vált, amelyek közvetve segítik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. Vállalati hitelezési oldalról az MKB Banknak kereskedelmi bankként katalizátor szerepe volt a zöld hitelezés terén. Ez a 2022-es évben a háború kitörése óta még egyértelműbbé vált, hiszen a gazdasági nehézségek ellenére nem történt olyan szintű visszaesés a zöldhitelezésben, mint az egyéb beruházási és projekthitelekben. A zöld gazdasági célok elérését és a klímaváltozás elleni küzdelmet a megújuló energiatermelés hitelezésével és zöld kötvény vásárlással segítette a bank, amely termékek kapcsán tőkekövetelmény kedvezményt is érvényesített. Az MKB Bank a projektfinanszírozás területén 2022-ben is élen járt a napelemparkok létesítésére irányuló hitelek nyújtásában. A Bank portfóliójában 2022 végén a naperőmű finanszírozások állománya 50,56 milliárd forintot tett ki. Ez 2021-hez képest mintegy 15,85 milliárd forintos növekedést jelent, a vállalati hitelállomány 2%-ának felelt meg. Ezen felül fontos kiemelni, hogy a környezetvédelmi minősítéssel (pl. BREEAM) rendelkező irodaházak állománya a portfolióban 2022 végén meghaladta a 54,83 milliárd forintot.

„Felelős hitelintézetként prioritásként kell kezelnünk a környezeti fenntarthatóságot és a klímaváltozás elleni küzdelmet, ezért olyan hitel- és befektetési politikákat dolgozunk ki, amelyek támogatják a környezetbarát projekteket, valamint kizárják a környezeti károkat okozó üzleti tevékenységeket. A zöldfinanszírozás célja a fenntartható gazdasági növekedés előmozdítása és a környezeti károk minimalizálása. Ahhoz, hogy be tudjunk kapcsolódni a zöld finanszírozási rendszerbe, elengedhetetlen, hogy pontosan meghatározott értékeket szem előtt tartva haladjunk, ezért is fontos a mérhető célok kitűzése és tevékenységünk folyamatos mérése” – mondta Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese.

Lépések egy zöldebb jövő felé

A bankok környezeti hatásának mérésére és nyomon követésére szolgáló elsődleges mérőszám az üvegházhatású-gázkibocsátás (karbonlábnyom) mértéke, amely 2022-re vonatkoztatott értékét a NET-Zero Banking Projekt keretében határozta meg a bank. A GHG Protocol terminológiáját követve a saját működéshez kapcsolódó közvetlen (Scope 1) kibocsátása a földgázfelhasználásból és a vállalati gépjárművek üzemanyag-fogyasztásából származott, a saját közvetett (Scope 2) emisszió pedig a villamos energia és távhő felhasználásához kapcsolódó kibocsátásából. Az MKB Bank 2022-es évi saját működéséhez kapcsolódó Scope 1 és Scope 2 emissziója összesen 9 295,12 tonna szén-dioxid-ekvivalens értéket tett ki.

2022 októberében az MKB Bank csatlakozott az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Felelős Banki Irányelveihez (UN Principles for Responsible Banking). A Jelentés szerint ez a vonatkozó szektorban a legnagyobb hatást eredményező kezdeményezés, a csatlakozás a piac többi szereplője felé is jelzi a bank elkötelezettségét az ESG stratégia megvalósítására. A munka folytatása mellett jövőbeli tervei között szerepel a további nemzetközi társulásokhoz való csatlakozás.

A szervezeten belüli átalakulás a kulcs

Az MKB Bank tavaly is törekedett a legjobb piaci gyakorlatnak megfelelő, eredményes és hatékony társaságirányítási rendszer kialakítására és működtetésére, a felelősségteljes vállalatirányításra és a felelős beszerzésre. Ennek megfelelően igyekezett minél több ESG szempontot beépíteni a vállalatirányítási folyamataiba és kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a bank vezető testületeibe eltérő szakértelmű, sokrétű regionális és iparági tapasztalattal, háttérrel rendelkező tagokat válasszon, valamint figyelmet fordított arra is, hogy a vezető testületekben mindkét nem képviseltesse magát és a női tagok aránya elérje a 25 százalékot.

Az MBH Bank 2023-as évre vonatkozó kiemelt feladatai között szerepel az ESG minősítés megszerzése, a zöld hitelezési keretrendszer meghonosítása és a Net-Zero Banking projekt megvalósítása, az igazgatói szintű ESG oktatások megtartása, az ESG adattár alapjainak lefektetése, valamint az ESG terület működésének pontos leírása és publikálása. A bank további célkitűzése az üzleti stratégia felülvizsgálata és kiegészítése ESG szempontok integrálásával úgy, hogy az egyes szakterületek feladatkörébe is beépüljenek az ESG szempontok és felelősségek.

————————
MBH Bank Nyrt.

Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézete. A modern, univerzális bank célja, hogy mindenki számára elérhető, korszerű pénzügyi szolgáltatásaival, folyamatosan bővülő termékpalettájával kiszolgálja a lakossági- és vállalati-intézményi ügyfeleit egyaránt.

Az MBH Bank közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 445 milliárd forintot. A banknál elhelyezett betétállomány meghaladja a 6400 milliárd forintot, míg a bruttó hitelállomány megközelíti az 5000 milliárd forintot. Az MBH Bank rendelkezik a legtöbb fiókkal Magyarországon, és több mint 9500 munkavállalót foglalkoztat.

A banknak számos szegmensben meghatározó a piaci pozíciója, többek között a vállalati szegmensben, azon belül is a mikro-, kis- és középvállalati hitelezésben, a lízingpiacon, az agrár- és élelmiszeripari üzletágban, továbbá széles körű pénz- és tőkepiaci, valamint befektetési szolgáltatási tevékenységet végez.

A hazai bankszektorban betöltött szerepénél, magyar hátterénél és kiterjedt fióki jelenléténél fogva az MBH Bank átfogóan ismeri a hazai ügyféligényeket, törekszik a személyre szabott kiszolgálásukra, és elkötelezett a felelősségteljes bankolás, a magyar emberek, vállalkozások, a helyi közösségek és a gazdaság iránt. Stratégiai célja, hogy Magyarország egyik legmeghatározóbb bankjává váljon, és megjelenjen a nemzetközi piacokon, így a közép-kelet-európai régió országaiban is.

forrás: MBH Bank

Előző cikk

A faépítészet jelene és jövője

Következő cikk

Egyre zöldebb városok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések